Najnovšie
Slovinsko
03. 01. 2014SLOVINSKO Slovinsko, krajina tri hodiny cesty od nás. Väčšina si povie, čo tam, malé pobrežie, nejaké hory a čo. Pritom je to...
Normandia II.
31. 10. 2013NORMANDIA II. Normandia je kombináciou niekoľko sto kilometrov nádherného pobrežia vrátane pláží, kde sa vylodili spojenci v roku...
Normandia I.
31. 10. 2013NORMANDIA 1. Narodil sa tu Viliam Dobyvateľ, Maupassant, syr Camembert a upálili tu Johanku z Arcu. Žili tu Vikingovia, Richard Levie Srdce,...
Cestovanie
Grécko - východ Peloponézu
03. 05. 2011, 17:32Návštevu tejto oblasti začneme v prvom Gréckom hlavnom meste, prezrieme si staroveké divadlo, ďalej navštívime jeden z najstarších gréckych regiónov a cestu ukončíme pri kvalitnom víne.
Nafplio
Asi najkrajšie Grécke provinčné mesto. Prvé grécke hlavné mesto má turistom aj v súčasnosti čo ponúknuť. Tri pevnosti, pláže, zvláštnu atmosféru. Architektúra starého mesta pochádza z druhej benátskej okupácie /1686-1715/, je prepojená s tureckou výzdobou a neoklasickou eleganciou. Aj keď história mesta siaha do staroveku, slávne obdobie začalo príchodom Benátčanov, ktorí tu vládli v rokoch 1388 - 1540. Mesto potom ovládli Turci. V roku 1686 mesto znovu dobyli Benátčania spolu s Nemcami a Poliakmi, vedení viceadmirálom Morozinim. Začalo sa druhé obdobie vlády Benátčanov, ktoré trvalo len 30 rokov, kedy mesto znovu dobyli Turci. V apríli roku 1821 mesto dobyli Gréci a stalo sa centrom aktivít, ktoré mali za následok vytvorenie moderného Grécka. V rokoch 1823 - 1834 bolo hlavným mestom Grécka. Po presune hlavného mesta do Atén sa stáva menej dôležitým, ale stále dokáže prilákať návštevníkov.
Čo si pozrieť
Staré mesto je spleťou úzkych uličiek, benátskej architektúry, tureckých mešít, krásnych námestí s množstvom taverien. Pevnosť Palamidi postavená Benátčanmi v rokoch 1711-1714 /na hradnej bráne je erb benátčanov - lev Sv.Marka/ stojí na kopci vo výške 261 m a vedie k nej 999 schodov. Lepšie je vyviesť sa autom alebo si zobrať taxík. Pevnosť je úchvatný komplex, v ktorom sa nachádzajú tri hrady.
Ďaľšiou pevnosťou je Agronafplia postavená postavená za prvej vlády Benátčanov. V súčasnosti jedna časť slúži ako hotel, zo zvyšku je vyhliadka na okolie a na tretiu pevnosť. Na malom ostrovčeku Agios Theodhoros bola v roku 1473 postavená pevnosť Bourtzi, ktorá slúžila na ochranu prístavu. Neskôr slúžila na rôzne účely, býval tam mestský kat, bol tam hotel, v súčasnosti je opustená. Nafplio je skvelé miesto na návštevu najmä v období mimo sezónu, keď tam nie sú turistické hordy, a vy sa môžete venovať prechádzkam, jedlu a pitiu.
Epidauros
Jedna z najvýznamnejších gréckych pamiatok. Nachádza sa na malom poloostrove, na pobreží Sarónskeho zálivu a je obklopený horami plných vône borovíc a tymiánu. Návštevníci sem prichádzajú najmä kvôli starovekému divadlu z obdobia 330-320 pred.n.l. Divadlo je funkčné aj v súčasnosti. Každoročne tu prebiehajú hudobné a divadelné predstavenia. Zmestí sa sem 14000 divákov a má takmer dokonalú akustiku. Divadlo bolo súčasťou územia zasväteného Asklepiovi - bohovi zdravia. Stála tu Asklepiova svätyňa, ktorá sa rozlohou vyrovnala Olympii alebo Delfám. Zo zbytkov stavieb je isté že tu stála nemocnica, ubytovne pre kňazov - lekárov, hotely a zábavné zariadenia pre bohatých návštevníkov.
Mykény
Mykénsky región je jedným z najdlhšie osídlených v Grécku. Prvé nálezy sú z obdobia okolo roku 3000 pred n.l. Najväčšiu slávu mesto zažívalo asi v rokoch 1550 - 1200 pred n.l. Toto obdobie sa nazývalo Mykénske a vzťahovalo sa na oblasť nie len Mykén ale aj na celú civilizáciu v tedajšom Grécku. Hlavnou pamiatkou je zvyšok Argamemnovho hradu, kam sa vchádza Leviou bránou. Brána je pomenovaná podľa stĺpu podopieraného dvoma levmi, ktorí boli erbovým znakom Mykénskeho kráľovského rodu. Podľa mapky, ktorú dostanete pri vchode, sa môžete pozrieť, kde stáli rôzne paláce, domy, hrobky.
Vinárska oblasť Nemea
jedna z najväčších oblastí v produkcii vína v Grécku. Prvá zmienka o víne z Nemei prišla od Homéra, ktorý túto oblasť pomenoval Ampeloessa /plná viníc/. Nemeu preslávila legenda, v ktorej Herkules zabil leva Namea. Vzhľadom k tejto legende sa vínam z Nemei hovorí "herkulesova krv", pre ich sýto červenú farbu. Podľa archeologických vykopávok sa víno v Nemei vyrábalo pred 3500 rokmi. Dominantnou odrodou je Agiorgitiko. Je to vynikajúca odroda, ktorá poskytuje príležitosť pre širokú škálu vín. Agiorgitiko je považovaná za jednu z najlepších gréckych muštových odrôd. Bobule sú guľaté, malej a strednej velkosti. Šupka je tmavo - modrej farby, vnútro mäkké, bezfarebné a šťavnaté. Vína sú červené suché, majú sýto rubínovú farbu a sú charakteristické jemnou kyselinkou.
Vinárska oblasť Nemea zahŕňa 16 obcí a tri subregióny podľa nadmorskej výšky. Prvý údolie Nemei - nadmorská výška 230-450 metrov, druhý svahy 450-650 metrov, tretí až do výšky 900 metrov.
Prvá zóna - teplé podnebie, červená hlina. Vína s nízkou kyslosťou, hrozno dozrieva rýchlejšie, 14-15% alkoholu.
Stredná zóna - najväčšia produkcia vína. oblasť starovekej Nemei, okolie nového mesta Nemea. Tmavé, plné víno, okolo 13% alkoholu.
Najvyššia zóna - oblasť Ghymno a Kutsi. Vynikajúce červené vína s robustnou a hlbokou farbou, kyslosťou, štruktúrou.
Oblasť Agrokampos - menšia hustota farby, vyšší obsah kyselín, vynikajúce ružové vína.
K dobrému vínu z Nemei patrí aj dobré jedlo, tu sú dva recepty z tejto oblasti.
Cestoviny s olivami, citrónom a fetou
potrebujeme - zelené olivy /bez kôstok/, čierne olivy /bez kôstok/, olivový olej, cesnak, citrónovu kôru, oregáno, tymián, rozmarín, citrónovú šťavu, smotanu, syr feta, cestoviny
postup - na panvici zohrejeme olej, pridáme cesnak /chvíľu opečieme/, pridáme čierne a zelené olivy /prekrojené na polovicu/, citrónovú kôru, oregáno, tymián, rozmarín a povaríme 3-4 minúty. Zmiešame citrónovú šťavu so smotanou a prilejeme k olivám, premiešame a pridáme nadrobený feta syr. Premiešane a počkáme až sa začne syr roztápať a vtedy pridáme uvarené cestoviny. Pomiešame a môžeme podávať so šalátom.
šalát - rôzne druhy listových šalátov, oregáno, citrónová šťava, olivový olej, na posypanie píniové alebo vlašské orechy.
Paradajky so syrom Feta - recept od majiteľky taverny v Nemei
potrebujeme - paradajky, olivový olej, Feta syr, soľ, cukor
postup - na panvici zohrejeme olivový olej, pridáme na drobno nakrájané paradajky, trochu soli, cukor /aby to dostalo nasladlú chuť/ a necháme asi 10 minút variť. Keď sú paradajky rozvarené pridáme nadrobený Feta syr a necháme ho rozpustiť v paradajkách. Podávame s opečeným chlebom.
Nafplio
Asi najkrajšie Grécke provinčné mesto. Prvé grécke hlavné mesto má turistom aj v súčasnosti čo ponúknuť. Tri pevnosti, pláže, zvláštnu atmosféru. Architektúra starého mesta pochádza z druhej benátskej okupácie /1686-1715/, je prepojená s tureckou výzdobou a neoklasickou eleganciou. Aj keď história mesta siaha do staroveku, slávne obdobie začalo príchodom Benátčanov, ktorí tu vládli v rokoch 1388 - 1540. Mesto potom ovládli Turci. V roku 1686 mesto znovu dobyli Benátčania spolu s Nemcami a Poliakmi, vedení viceadmirálom Morozinim. Začalo sa druhé obdobie vlády Benátčanov, ktoré trvalo len 30 rokov, kedy mesto znovu dobyli Turci. V apríli roku 1821 mesto dobyli Gréci a stalo sa centrom aktivít, ktoré mali za následok vytvorenie moderného Grécka. V rokoch 1823 - 1834 bolo hlavným mestom Grécka. Po presune hlavného mesta do Atén sa stáva menej dôležitým, ale stále dokáže prilákať návštevníkov.
Čo si pozrieť
Staré mesto je spleťou úzkych uličiek, benátskej architektúry, tureckých mešít, krásnych námestí s množstvom taverien. Pevnosť Palamidi postavená Benátčanmi v rokoch 1711-1714 /na hradnej bráne je erb benátčanov - lev Sv.Marka/ stojí na kopci vo výške 261 m a vedie k nej 999 schodov. Lepšie je vyviesť sa autom alebo si zobrať taxík. Pevnosť je úchvatný komplex, v ktorom sa nachádzajú tri hrady.
Ďaľšiou pevnosťou je Agronafplia postavená postavená za prvej vlády Benátčanov. V súčasnosti jedna časť slúži ako hotel, zo zvyšku je vyhliadka na okolie a na tretiu pevnosť. Na malom ostrovčeku Agios Theodhoros bola v roku 1473 postavená pevnosť Bourtzi, ktorá slúžila na ochranu prístavu. Neskôr slúžila na rôzne účely, býval tam mestský kat, bol tam hotel, v súčasnosti je opustená. Nafplio je skvelé miesto na návštevu najmä v období mimo sezónu, keď tam nie sú turistické hordy, a vy sa môžete venovať prechádzkam, jedlu a pitiu.
Epidauros
Jedna z najvýznamnejších gréckych pamiatok. Nachádza sa na malom poloostrove, na pobreží Sarónskeho zálivu a je obklopený horami plných vône borovíc a tymiánu. Návštevníci sem prichádzajú najmä kvôli starovekému divadlu z obdobia 330-320 pred.n.l. Divadlo je funkčné aj v súčasnosti. Každoročne tu prebiehajú hudobné a divadelné predstavenia. Zmestí sa sem 14000 divákov a má takmer dokonalú akustiku. Divadlo bolo súčasťou územia zasväteného Asklepiovi - bohovi zdravia. Stála tu Asklepiova svätyňa, ktorá sa rozlohou vyrovnala Olympii alebo Delfám. Zo zbytkov stavieb je isté že tu stála nemocnica, ubytovne pre kňazov - lekárov, hotely a zábavné zariadenia pre bohatých návštevníkov.
Mykény
Mykénsky región je jedným z najdlhšie osídlených v Grécku. Prvé nálezy sú z obdobia okolo roku 3000 pred n.l. Najväčšiu slávu mesto zažívalo asi v rokoch 1550 - 1200 pred n.l. Toto obdobie sa nazývalo Mykénske a vzťahovalo sa na oblasť nie len Mykén ale aj na celú civilizáciu v tedajšom Grécku. Hlavnou pamiatkou je zvyšok Argamemnovho hradu, kam sa vchádza Leviou bránou. Brána je pomenovaná podľa stĺpu podopieraného dvoma levmi, ktorí boli erbovým znakom Mykénskeho kráľovského rodu. Podľa mapky, ktorú dostanete pri vchode, sa môžete pozrieť, kde stáli rôzne paláce, domy, hrobky.
Vinárska oblasť Nemea
jedna z najväčších oblastí v produkcii vína v Grécku. Prvá zmienka o víne z Nemei prišla od Homéra, ktorý túto oblasť pomenoval Ampeloessa /plná viníc/. Nemeu preslávila legenda, v ktorej Herkules zabil leva Namea. Vzhľadom k tejto legende sa vínam z Nemei hovorí "herkulesova krv", pre ich sýto červenú farbu. Podľa archeologických vykopávok sa víno v Nemei vyrábalo pred 3500 rokmi. Dominantnou odrodou je Agiorgitiko. Je to vynikajúca odroda, ktorá poskytuje príležitosť pre širokú škálu vín. Agiorgitiko je považovaná za jednu z najlepších gréckych muštových odrôd. Bobule sú guľaté, malej a strednej velkosti. Šupka je tmavo - modrej farby, vnútro mäkké, bezfarebné a šťavnaté. Vína sú červené suché, majú sýto rubínovú farbu a sú charakteristické jemnou kyselinkou.
Vinárska oblasť Nemea zahŕňa 16 obcí a tri subregióny podľa nadmorskej výšky. Prvý údolie Nemei - nadmorská výška 230-450 metrov, druhý svahy 450-650 metrov, tretí až do výšky 900 metrov.
Prvá zóna - teplé podnebie, červená hlina. Vína s nízkou kyslosťou, hrozno dozrieva rýchlejšie, 14-15% alkoholu.
Stredná zóna - najväčšia produkcia vína. oblasť starovekej Nemei, okolie nového mesta Nemea. Tmavé, plné víno, okolo 13% alkoholu.
Najvyššia zóna - oblasť Ghymno a Kutsi. Vynikajúce červené vína s robustnou a hlbokou farbou, kyslosťou, štruktúrou.
Oblasť Agrokampos - menšia hustota farby, vyšší obsah kyselín, vynikajúce ružové vína.
K dobrému vínu z Nemei patrí aj dobré jedlo, tu sú dva recepty z tejto oblasti.
Cestoviny s olivami, citrónom a fetou
potrebujeme - zelené olivy /bez kôstok/, čierne olivy /bez kôstok/, olivový olej, cesnak, citrónovu kôru, oregáno, tymián, rozmarín, citrónovú šťavu, smotanu, syr feta, cestoviny
postup - na panvici zohrejeme olej, pridáme cesnak /chvíľu opečieme/, pridáme čierne a zelené olivy /prekrojené na polovicu/, citrónovú kôru, oregáno, tymián, rozmarín a povaríme 3-4 minúty. Zmiešame citrónovú šťavu so smotanou a prilejeme k olivám, premiešame a pridáme nadrobený feta syr. Premiešane a počkáme až sa začne syr roztápať a vtedy pridáme uvarené cestoviny. Pomiešame a môžeme podávať so šalátom.
šalát - rôzne druhy listových šalátov, oregáno, citrónová šťava, olivový olej, na posypanie píniové alebo vlašské orechy.
Paradajky so syrom Feta - recept od majiteľky taverny v Nemei
potrebujeme - paradajky, olivový olej, Feta syr, soľ, cukor
postup - na panvici zohrejeme olivový olej, pridáme na drobno nakrájané paradajky, trochu soli, cukor /aby to dostalo nasladlú chuť/ a necháme asi 10 minút variť. Keď sú paradajky rozvarené pridáme nadrobený Feta syr a necháme ho rozpustiť v paradajkách. Podávame s opečeným chlebom.