Domov sipka Magazín

Najnovšie

KAMUT KHORASAN

17. 07. 2014

KAMUT KHORASAN - starobylý druh pšenice, ktorý sa pestoval v starovekom Ríme a Egypte, a časom takmer upadol do zabudnutia. Dôvodom boli...

Mexiko a chilli

07. 05. 2014

MEXIKO A CHILLI Ak vo svete patrí niečo silne pripútané k sebe, tak je to určite Mexiko a chilli. Výskum ukázal, že chilli papričky boli v...

Fleur de Sel /Soľný kvet/

06. 04. 2014

Fleur de Sel, je vzácna a drahá forma morskej soli. História Fleur de Sel čiže Soľného kvetu siaha do obdobia 9.storočia, kedy sa začalo...

Magazín

Grécko - olivy - olivový olej

23. 11. 2010, 16:46
Olivy sa začali pestovať okolo roku 3500 pred nl na Kréte v Minoanskej dobe. V tomto období bol olivovník divokejší ako v súčastnej podobe. Po roku 2000 pred nl pestovanie olív na Kréte predstavovalo dôležitú úlohu v ekonomike ostrova. Z Kréty sa začal vývoz olivového oleja nielen na Grécku pevninu, ale aj do severnej afriky a malej ázie. Keď Rimania zabrali Grécko, výroba olivového oleja pokračovala a samotný Rimania sa zaúčali do tajomstva pestovania. Rimania zdokonalili technológie na výrobu oleja a začali ho používať aj v kozmetike. Počas Byzantskej doby bola výroba oleja veľmi významná, lebo ríša vyvážala olej do takmer polovice sveta. Veľká časť produkcie bola práca mníchov, nakoľko kláštory vlastnili veľké plochy pôdy, kde sa pestovali olivy. Olej mal osobitné postavenie v pravoslávnej cirkvy, bol symbol lásky a mieru, a nevyhnutnou súčasťou niekoľkých slávnostných obradov. Bola rozšírená viera, že olivový olej je nositeľom sily a mladosti. V starovekom Egypte, Grécku a Ríme začali olej v kozmetike a medicíne dopĺňať o aromatické byliny /fenikel, sezam, zeler, mäta, šalvia, ruža, jalovec/.
V súčastnom Grécku sa olivy pestujú na 60% poľnohospodárskej pôdy. Je popredný svetový výrobca výrobkov z čiernych olív, a má viac odrôd olív než ostatné krajiny. Najväčšou oblasťou pestovania olív je prefektúra Messenia na Peloponéze a Kréta. Najviac cenená je odroda Koroneiki pochádzajúca a oblasti Messenie. Najznámejšími odrodami sú Koroneiki, Lianolia, Chondrolia, Tsounati.
stupnica kvality
- extra panenský olivový olej - neobsahuje viac ako 0,8% kyslosti, tvorí menej ako 10% produkcie oleja

- panenský olivový olej - má kyslosť nižšiu ako 2%

- čistý olivový olej - zmes rafinovaného a panenského oleja

- olivový olej - zmes rafinovaného a panenského oleja s kyslosťou nie viac ako 1,5% kyslosti

-lisovaný olivový olej z výliskov, zmiešaný s rafinovaným a panenským olejom, má vysoký dymový bod a je široko používaný v reštauráciach a v domácej kuchyni

- rafinovaný olivový olej - olej získaný z panenského oleja rafináciou

- olivivý olej na svietenie - používaný v priemysle, má dlhotrvajúce horiace schopnosti

trochu štatistiky
- najstarší olivovník má vraj 5000 rokov, rastie v Pano Vouves, v Kolymvari - Chania, olivovník priemerne rastie 300 až 600 rokov
- pestovanie a spracovanie sa málo odlišuje od staroveku
- stredomorská oblasť produkuje 99% svetovej produkcie olivového oleja
- Grécko je na 3.mieste v produkcii olivového oleja po Španielsku a Taliansku
- v Grécku rastie cca 130 milionov stromov olivovníka
- približne 450000 gréckych rodín sa podiela na pestovaní olivovníkov a spracovaní plodov
- Grécko je najväčší vývozca extra panenského oleja
- gréci sú prví v spotrebe olivového oleja, spotreba je cca 16kg ročne na osobu, na Kréte je spotreba až 30kg na osobu a rok
- vedecký výskum dokázal, že krétska strava je najzdravšia na svete

Na záver jeden jednoduchý recept - opečený chleba osoľte a pokvapkajte extra panenským olejom, môžete potrieť rozkrojenou paradajkou alebo strúčikom cesnaku, zapiť fľaškou dobrého vína, a máte rýchlu a zdravú večeru.

Diskusia

Meno

Text

Napíšte do spodného políčka slovo: gurmantravel

Ste 761142. návštevník

Copyright © 2010 GurmanTravel.sk | Tvorba web stránok - Ján Ďuriga