Domov sipka Magazín

Najnovšie

KAMUT KHORASAN

17. 07. 2014

KAMUT KHORASAN - starobylý druh pšenice, ktorý sa pestoval v starovekom Ríme a Egypte, a časom takmer upadol do zabudnutia. Dôvodom boli...

Mexiko a chilli

07. 05. 2014

MEXIKO A CHILLI Ak vo svete patrí niečo silne pripútané k sebe, tak je to určite Mexiko a chilli. Výskum ukázal, že chilli papričky boli v...

Fleur de Sel /Soľný kvet/

06. 04. 2014

Fleur de Sel, je vzácna a drahá forma morskej soli. História Fleur de Sel čiže Soľného kvetu siaha do obdobia 9.storočia, kedy sa začalo...

Magazín

Turecko a víno

25. 12. 2010, 22:24
Pestovanie hrozna má v Turecku dlhú tradíciu. Pestovalo sa už pred 3000 rokmi a to najmä v Anatolii. Za čias Osmanskej ríše sa pestovaním, výrobou vína a pitím zaoberali len nemoslimovia. V súčasnosti je na štvrtom mieste v produkcii hrozna, ale len dve percentá idú na výrobu vína, je na prvom mieste vo svete v produkcii sušených hrozienok a asi jedna pätina končí na pálenie alkoholu. Spotreba vína na jedného Turka je cca 3dcl ročne. Dnes kultúra vína začína znovu ožívať. Problémom je, že aj keď Turecko je domovom 600 - 1200 odrôd hrozna /v súčasnosti pestovaných asi 60/ stále viac sa presadzujú odrody dovezené z Európy. Turecké vinárstvo zatiaľ nie je schopné konkurovať svetu. Predajcovia často nevedia, ako víno skladovať. Turecko má niekoľko vín svetovej kvality. Z domácich odrôd sa ale vyrábajú v malých množstvách a tak náklady na výrobu sú až o 30 percent vyššie ako u dovážaných vín. Aj ceny domácich vín v obchodoch sú vysoké, dostať fľašu pod 10eur je problém.

Oblasti pestovania:
Trácka oblasť
Najväčšia vinohradnícka oblasť sa tiahne pozdĺž Marmarského mora, pochádza odtiaľto 40 percent produkcie vína. Má mierne stredomorské podnebie ako v susednom Grécku a Bulharsku.
najviac pestované odrody:
biele hrozno - clairette
- chardonnay
- rizling rýnsky
- semillon
z tureckých odrôd - beylerce
- yapincak
- vasilaki
červené hrozno - pinot noir
- gamay
- cinsault
z tureckých odrôd - adakarasi
- papazkarasi
- kuntra
- karalahna

oblasť Egejského mora
Druhá najväčšia oblasť sa tiahne pozdĺž Egejského mora, najmä v okolí mesta Izmir, predstavuje asi 20 percent produkcie vína.
odrody:
biele hrozno - semillon
- savignon blanc
- chardonnay
turecká odroda - bornova misky
červené hrozno - carignan
- merlot
- cabernet sauvignon
- alicante bouschet
- shiraz
turecké odrody - calkarasi - veľké sladké bobule s ovocnou príchuťou, pestuje sa v horách v okolí dediny Gomce
- kalecik karas - víno má rubínovú farbu, arómu červeného ovocia, vanilky, kakaa
V ostatných oblastiach sa pestujú len turecké odrody.

oblasť Čierneho mora
biele hrozno - narince
červené hrozno - okuzgozo /volské oko/, veľké bobule, suché červené víno, jasná červená farba, ovocná chuť malín, čerešní, ľahké taniny, najlepšie po 10 rokoch
- bogazkere - silná aróma sušeného ovocia, fíg, korenia, tmavo červená farba, tmavomodrý odtieň

oblasť centrálnej Anatólie
Klimatický najnáročnejšia oblasť, väčšina vinohradov sa nachádza vo výške 1250 metrov nad morom, zima dosahuje teploty až -25 stupňov
odrody:
biele hrozno - emir
- hasandere
červené hrozno - kalecik karas
- papazkarasi
- dimrit

oblasť Stredozemného mora
odrody:
biele hrozno - kabarcik
- dokulgen
červené hrozno - sergi karas
- burdur dimriti

oblasť východnej Anatólie
v údolí rieky Eufrat, pri mestách Elazig, Malatya, Diyarbakir, jedna z najstarších vinárskych oblastí na svete
odrody:
biele hrozno - narince
- kabarcik
červené hrozno - okozgozu
- bogazkere

oblasť juhovýchodnej Anatólie
odrody:
biele hrozno - dokulgen
- kabarcik
- rumi
červené hrozno - horoz karas
- okuzgozu
- bogazkere
- sergi karas
Samostatnou kapitolou vinárstva v Turecku je dedina Sirince ležiaca v horách pri Efeze južne od Izmiru. Pôvodne grécka dedina, po prvej svetovej vojna boli grécki obyvatelia vymenení za Turkov z Grécka. Sirince je jeden veľký obchod a ochutnávka vín. Dostanete tu za slušné ceny červené, biele, rúžové, suché a sladké víno. Špecialitou je výroba ovocných vín. V množstve vinární môžete ochutnať a kúpiť vína z marhule, jahôd, čerešní, moruše, melónu, pomaranča, ostružín, broskyne, dule. Dedinu sa oplatí navštíviť doobeda, neskôr je plná turistov, ktorých tu zvážajú autobusmi zo širokého okolia.
Na záver dva recepty z tradičnej tureckej kuchyne, ktoré sa hodia k vínu.
Turecká Musaka - nemýliť si s Gréckou
potrebujeme: na kocky nakrájanú cuketu, mleté mäso /jahňacie, hovädzie, nemoslimovia môžu aj bravčové/, cesnak, cibuľu, paradajky /môžu byť aj konzervované/, mletá červená paprika, korenie/alebo zmes tureckého korenia - dostať ho na každom trhu v Turecku/, cícer, petržlenová vňať, olivový olej, soľ
príprava: na olej dáme opiecť mleté mäso, pridáme soľ, korenie, mletú papriku, cibuľu a necháme chvíľu podusiť. Pridáme cuketu a paradajky a asi 5 minút povaríme, pridáme cícer, rozmačkaný cesnak a hotové jedlo posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.

Baklažán so šošovicou
potrebujeme: baklažán, šošovicu, olivový olej, soľ, cibuľu, cesnak, nasekané paradajky, pradajkový pretlak, mletú papriku, melasu z granátového jablka - nemusí byť/u nás ju nezoženiete, v Turecku na každom trhu/, petržlenovú vňať
príprava: baklažán nakrájame na plátky a posypeme soľou, necháme odležať, aby pustil vodu, zároveň uvaríme šošovicu do mäkka. Medzi tým v miske vytvoríme pastu z paradajok, pretlaku, cibule, cesnaku, soli, mletej papriky. Do hrnca dáme olivový olej a postupne ukladáme baklažán, šošovicu, paradajkovú pastu, ešte raz to zopakujeme a pokvapkáme olivovým olejom. Varíme na miernom ohni, pokiaľ nie je baklažán jemný, na záver posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť !

Diskusia

Meno

Text

Napíšte do spodného políčka slovo: gurmantravel

Ste 717096. návštevník

Copyright © 2010 GurmanTravel.sk | Tvorba web stránok - Ján Ďuriga