Domov
Magazín

Najnovšie
KAMUT KHORASAN
17. 07. 2014KAMUT KHORASAN - starobylý druh pšenice, ktorý sa pestoval v starovekom Ríme a Egypte, a časom takmer upadol do zabudnutia. Dôvodom boli...
Mexiko a chilli
07. 05. 2014MEXIKO A CHILLI Ak vo svete patrí niečo silne pripútané k sebe, tak je to určite Mexiko a chilli. Výskum ukázal, že chilli papričky boli v...
Fleur de Sel /Soľný kvet/
06. 04. 2014Fleur de Sel, je vzácna a drahá forma morskej soli. História Fleur de Sel čiže Soľného kvetu siaha do obdobia 9.storočia, kedy sa začalo...
Magazín
Cajunská zmes korenia
21. 02. 2014, 21:20CAJUNSKÁ ZMES KORENIA / Louisianské korenie /
Zmes korenia vznikla v oblasti Louisiany známej ako Acadiana. Acadianovia boli francúzski osadníci z Nového Škótska, ktorí boli deportovaní do Louisiany Angličanmi v rokoch 1765 – 1785. Bol to výsledok sedemročnej vojny / 1756 – 1763 /, kedy Angličania získali územie Nového Škótska od Francúzov a všetkých francúzsky hovoriacich osadníkov vysťahovali do rôznych častí Ameriky. Jedna časť z nich skončila v nehostinnej krajine Mississippských močiarov. Hoci tu už žili aj iné národnosti, Acadiani boli dominantní. Postupne naberali prvky aj iných kultúr sídliacich na tomto území ako napr. Nemci, Španieli, Afričania, Indiáni ale aj Filipínci a z toho vznikla nová populácia známa ako Cajuni.
Cajuni postupne vytvorili svoj jazyk, hudbu, tanec, gastronómiu a ako potomkovia Francúzov aj radosť zo života. Neoddeliteľnou súčasťou je ich gastronómia a ako jej súčasť je zmes korenín a byliniek, ktorú vytvorili z produktov, ktoré mali vo svojej oblasti. Zmes, ktorá sa skladá z tymianu, ružovej cibule, cesnaku, papriky, oregana, čierneho korenia, horčice a rasce sa stala súčasťou jedál, ktoré postupne prekročili hranice tohto regiónu.
Cajunská kuchyňa je jednou z najbohatších kuchýň Spojených štátov. Je veľmi aromatická, štipľavá s ostrou vôňou, spája francúzsku, kreolskú, africkú a španielsku kuchyňu. Môže sa pochváliť slávnymi a tradičnými jedlami, ako jambalaya, gumbos, varené a grilované mäsá, krevety alebo klobásy, všetko ochutené cajunským mixom.
Najtypickejším jedlom cajunskej kuchyne je JAMBALAYA. Je to prakticky určitá verzia španielskej paelly.
Na prípravu potrebujeme: kuracie prsia, štipľavú klobásu, ryžu, kurací vývar /keď nemáte môže byť aj voda/, stopkatý zeler, červenú cibuľu, červenú papriku, žltú papriku, soľ, čierne korenie, cesnak, olej, cajunskú zmes korenia
Postup: kuracie prsia nakrájame na kocky, klobásu na kolieska, cibuľu na drobno a zeleninu na asi 1 cm kúsky. Do rozohriatej panvice dáme olej pridáme kuracie prsia a opečieme ich, pridáme klobásu, cibuľu a nakrájanú zeleninu. Za stáleho miešania opekáme, aby to chytilo hnedú farbu. Prisypeme ryžu, prelisovaný cesnak, osolíme, okoreníme a pridáme cajunskú zmes korenia. Premiešame a chvíľu restujeme. Podlejeme vývarom a varíme pokiaľ nie je všetko mäkké a tekutina sa nevyvarila.
www.eshop.gurmantravel.sk/terre-exotique/korenie-zmesi/415-zmes-korenia-cajun/
Zmes korenia vznikla v oblasti Louisiany známej ako Acadiana. Acadianovia boli francúzski osadníci z Nového Škótska, ktorí boli deportovaní do Louisiany Angličanmi v rokoch 1765 – 1785. Bol to výsledok sedemročnej vojny / 1756 – 1763 /, kedy Angličania získali územie Nového Škótska od Francúzov a všetkých francúzsky hovoriacich osadníkov vysťahovali do rôznych častí Ameriky. Jedna časť z nich skončila v nehostinnej krajine Mississippských močiarov. Hoci tu už žili aj iné národnosti, Acadiani boli dominantní. Postupne naberali prvky aj iných kultúr sídliacich na tomto území ako napr. Nemci, Španieli, Afričania, Indiáni ale aj Filipínci a z toho vznikla nová populácia známa ako Cajuni.
Cajuni postupne vytvorili svoj jazyk, hudbu, tanec, gastronómiu a ako potomkovia Francúzov aj radosť zo života. Neoddeliteľnou súčasťou je ich gastronómia a ako jej súčasť je zmes korenín a byliniek, ktorú vytvorili z produktov, ktoré mali vo svojej oblasti. Zmes, ktorá sa skladá z tymianu, ružovej cibule, cesnaku, papriky, oregana, čierneho korenia, horčice a rasce sa stala súčasťou jedál, ktoré postupne prekročili hranice tohto regiónu.
Cajunská kuchyňa je jednou z najbohatších kuchýň Spojených štátov. Je veľmi aromatická, štipľavá s ostrou vôňou, spája francúzsku, kreolskú, africkú a španielsku kuchyňu. Môže sa pochváliť slávnymi a tradičnými jedlami, ako jambalaya, gumbos, varené a grilované mäsá, krevety alebo klobásy, všetko ochutené cajunským mixom.
Najtypickejším jedlom cajunskej kuchyne je JAMBALAYA. Je to prakticky určitá verzia španielskej paelly.
Na prípravu potrebujeme: kuracie prsia, štipľavú klobásu, ryžu, kurací vývar /keď nemáte môže byť aj voda/, stopkatý zeler, červenú cibuľu, červenú papriku, žltú papriku, soľ, čierne korenie, cesnak, olej, cajunskú zmes korenia
Postup: kuracie prsia nakrájame na kocky, klobásu na kolieska, cibuľu na drobno a zeleninu na asi 1 cm kúsky. Do rozohriatej panvice dáme olej pridáme kuracie prsia a opečieme ich, pridáme klobásu, cibuľu a nakrájanú zeleninu. Za stáleho miešania opekáme, aby to chytilo hnedú farbu. Prisypeme ryžu, prelisovaný cesnak, osolíme, okoreníme a pridáme cajunskú zmes korenia. Premiešame a chvíľu restujeme. Podlejeme vývarom a varíme pokiaľ nie je všetko mäkké a tekutina sa nevyvarila.
www.eshop.gurmantravel.sk/terre-exotique/korenie-zmesi/415-zmes-korenia-cajun/