Domov sipka Magazín

Najnovšie

KAMUT KHORASAN

17. 07. 2014

KAMUT KHORASAN - starobylý druh pšenice, ktorý sa pestoval v starovekom Ríme a Egypte, a časom takmer upadol do zabudnutia. Dôvodom boli...

Mexiko a chilli

07. 05. 2014

MEXIKO A CHILLI Ak vo svete patrí niečo silne pripútané k sebe, tak je to určite Mexiko a chilli. Výskum ukázal, že chilli papričky boli v...

Fleur de Sel /Soľný kvet/

06. 04. 2014

Fleur de Sel, je vzácna a drahá forma morskej soli. História Fleur de Sel čiže Soľného kvetu siaha do obdobia 9.storočia, kedy sa začalo...

Magazín

Fleur de Sel /Soľný kvet/

06. 04. 2014, 22:54
Fleur de Sel, je vzácna a drahá forma morskej soli.

História Fleur de Sel čiže Soľného kvetu siaha do obdobia 9.storočia, kedy sa začalo v Bretónsku s novou technikou produkcie soli. Prišli s ňou mnísi z opátstva Landevennec, ktorí študovali príliv a odliv Atlantiku, vietor a slnko, a vytvorili túto továreň pod šírym nebom. Zber Fleur de Sel sa postupne rozšíril aj do iných oblastí Francúzska, ako ostrov Ré v Bordeaux, oblasť Camarque v Provensálsku, v južnom Francúzsku okolie stredovekého mesta Aigues – Mortes a francúzskych kolónii ako napr. Madagaskar. V súčasnosti sa ťaží aj v iných európskych krajinách ako Slovinsko, Sicília, Španielsko, Portugalsko ale aj v juhovýchodnej Ázii a v Austrálii.

Čo je vlastne Fleur de Sel?

Fleur de Sel je najčistejší a najzdravší typ soli, ktorý sa dostáva na tanier. Nachádza sa na povrchu plytkej slanej vody vo forme veľmi jemných kryštálikov. Zbiera sa každý deň opatrne ručne za pomoci špeciálnych hrablí tzv. lousse á de fleur, aby sa zabránilo zmiešaniu s hrubou soľou pod ňou. Je to najlepšia soľ, aká sa dá nájsť, obsahuje nádhernú zmes stopových minerálov a to najmä horčík, železo a vápnik. Má jedinečnú vôňu fialiek, ktorá prirodzene zvýrazňuje chuť jedla, a nedá sa porovnať so žiadnou inou soľou. Keďže má veľmi jemnú konzistenciu, používa sa ako korenie na dochutenie jedla, pred podávaním. Hotové jedlo stačí na záver posypať štipkou soli a aj tá postačí , aby sa nádherne vyzdvihla chuť pokrmu. Dá sa použiť prakticky ku každému druhu jedla, veľkým prekvapením je spojenie s čokoládou a sladkými pokrmami.

Kokosové sušienky s Fleur de Sel

potrebujeme: 3 polievkové lyžice masla /40g/, 200g nesladeného strúhaného kokosu, 2 vajcia, 130g cukru, 1 – 1,5 lyžičky Fleur de Sol
postup: rúru zapneme na 180 stupňov, pripravíme si pekáče s papierom na pečenie. Maslo rozpustíme v hrnci, stiahneme z tepla a pridáme strúhaný kokos, dobre premiešame. Vajíčka rozmiešame a pridáme cukor, miešame pokiaľ zmes nie je nadýchaná. Zmiešame s maslovo – kokosovou zmesou. Lyžičkou dávame na plech v tvare malých placiek asi 2,5 cm od seba, lebo pri pečení sa roztečú. Dáme do rozohriatej rúry na 7 – 10 minút, pokiaľ nie sú upečené do zlata. Vyberte z rúry a hneď posypte štipkou Fleur de Sel. Keď dáte na vychladnuté, soľ sa neprichytí, ak dáte pred pečením, rozpustí sa a stratí vizuálny a aj chuťový efekt.



www.eshop.gurmantravel.sk/chute-istrie/piranska-morska-sol/747-fleur-de-sel-solny-kvet/


www.eshop.gurmantravel.sk/chute-istrie/piranska-morska-sol/748-tmava-cokolada-so-solnym-kvetom/


www.eshop.gurmantravel.sk/terre-exotique/sol-z-madagaskaru/507-morska-sol-fleur-de-sel/



Diskusia

Meno

Text

Napíšte do spodného políčka slovo: gurmantravel

Ste 549050. návštevník

Copyright © 2010 GurmanTravel.sk | Tvorba web stránok - Ján Ďuriga