Domov
Magazín

Najnovšie
KAMUT KHORASAN
17. 07. 2014KAMUT KHORASAN - starobylý druh pšenice, ktorý sa pestoval v starovekom Ríme a Egypte, a časom takmer upadol do zabudnutia. Dôvodom boli...
Mexiko a chilli
07. 05. 2014MEXIKO A CHILLI Ak vo svete patrí niečo silne pripútané k sebe, tak je to určite Mexiko a chilli. Výskum ukázal, že chilli papričky boli v...
Fleur de Sel /Soľný kvet/
06. 04. 2014Fleur de Sel, je vzácna a drahá forma morskej soli. História Fleur de Sel čiže Soľného kvetu siaha do obdobia 9.storočia, kedy sa začalo...
Magazín
KAMUT KHORASAN
17. 07. 2014, 23:02KAMUT KHORASAN - starobylý druh pšenice, ktorý sa pestoval v starovekom Ríme a Egypte, a časom takmer upadol do zabudnutia. Dôvodom boli moderné odrody pšenice, ktoré dosahujú vysoké výnosy. Zrnká Kamutu boli znovu objavené v roku 1949 v Egyptskej pyramíde v Dashare. Zrniečka z pyramídy sa dostali do americkej Montany, kde začala nová epocha pestovania Kamutu. V súčasnosti sa Kamut pestuje v tých oblastiach sveta, kde pôda a klimatické podmienky zaručujú optimálnu kvalitu zrna. Pestuje sa výhradne v podmienka ekologického poľnohospodárstva a zásadnou podmienkou je zachovanie jeho genetickej integrity.
Kamut je zdrojom plnohodnotných a potrebných živín pre bezchybné fungovanie organizmu. Obsahuje o 20 – 40% viac bielkovín, väčší obsah tukov, aminokyselín, vitamínov a minerálov než bežná pšenica. Má vysoký prirodzený obsah selénu /asi 900 mikrogramov/kg/, vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín, zinku a horčíka.
Kamut je najmenej alergizujúca obilnina, preto je vhodná pre ľudí trpiacimi potravinovými alergiami na pšenicu. Pozor, nemýliť si to s intoleranciou na lepok, ktorý sa nachádza v pšenici, žite, jačmeni , špalde a v malom množstve aj v Kamute. Aj keď určitá skupina ľudí trpiaca glutenovou intoleranciou, znáša Kamut bez problémov, žiadny seriózny vedecký výskum to nepotvrdil.
Výrobky z Kamutu majú peknú zlatavú farbu, nasladlú chuť a vôňu orechov. Pečivo a chlieb majú ľahkú a vzdušnú štruktúru, mäkkú kôrku a vydržia dlho čerstvé.
Kamut nie je len obilnina, ale aj registrovaná ochranná známka, ktorá vám zabezpečí, že výrobok obsahuje 100% Kamutu, bez akýchkoľvek prímesí modernej pšenice.
Šalát s Kamutom, mrkvou a granátovým jablkom
potrebujeme: kamut, vodu, strúhanú mrkvu, hrozienka, pomarančovú šťavu, citrónovú šťavu, med, mletú škoricu, Fleur de Sel, extra panenský olivový olej, opečené vlašské orechy, granátové jablko
postup: do hrnca dáme Kamut a vodu, privedieme do varu, znížime teplotu a varíme, pokiaľ nie je Kamut mäkký / 50 – 60 min./. Zlejeme vodu a necháme Kamut vychladnúť. Keď Kamut vychladne, pridáme nastrúhanú mrkvu a hrozienka. Spravíme si zálievku – v miske rozmiešame šťavu z pomaranča a citróna, med, škoricu a Fleur de Sel, za stáleho miešania prilievame pomaly olivový olej. Zálievkou zalejeme Kamut, posypeme orechmi a granátovým jablkom.
www.eshop.gurmantravel.sk/talianska-tradicia/bio-cestoviny-felicetti/
Kamut je zdrojom plnohodnotných a potrebných živín pre bezchybné fungovanie organizmu. Obsahuje o 20 – 40% viac bielkovín, väčší obsah tukov, aminokyselín, vitamínov a minerálov než bežná pšenica. Má vysoký prirodzený obsah selénu /asi 900 mikrogramov/kg/, vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín, zinku a horčíka.
Kamut je najmenej alergizujúca obilnina, preto je vhodná pre ľudí trpiacimi potravinovými alergiami na pšenicu. Pozor, nemýliť si to s intoleranciou na lepok, ktorý sa nachádza v pšenici, žite, jačmeni , špalde a v malom množstve aj v Kamute. Aj keď určitá skupina ľudí trpiaca glutenovou intoleranciou, znáša Kamut bez problémov, žiadny seriózny vedecký výskum to nepotvrdil.
Výrobky z Kamutu majú peknú zlatavú farbu, nasladlú chuť a vôňu orechov. Pečivo a chlieb majú ľahkú a vzdušnú štruktúru, mäkkú kôrku a vydržia dlho čerstvé.
Kamut nie je len obilnina, ale aj registrovaná ochranná známka, ktorá vám zabezpečí, že výrobok obsahuje 100% Kamutu, bez akýchkoľvek prímesí modernej pšenice.
Šalát s Kamutom, mrkvou a granátovým jablkom
potrebujeme: kamut, vodu, strúhanú mrkvu, hrozienka, pomarančovú šťavu, citrónovú šťavu, med, mletú škoricu, Fleur de Sel, extra panenský olivový olej, opečené vlašské orechy, granátové jablko
postup: do hrnca dáme Kamut a vodu, privedieme do varu, znížime teplotu a varíme, pokiaľ nie je Kamut mäkký / 50 – 60 min./. Zlejeme vodu a necháme Kamut vychladnúť. Keď Kamut vychladne, pridáme nastrúhanú mrkvu a hrozienka. Spravíme si zálievku – v miske rozmiešame šťavu z pomaranča a citróna, med, škoricu a Fleur de Sel, za stáleho miešania prilievame pomaly olivový olej. Zálievkou zalejeme Kamut, posypeme orechmi a granátovým jablkom.
www.eshop.gurmantravel.sk/talianska-tradicia/bio-cestoviny-felicetti/