Domov sipka Magazín

Najnovšie

KAMUT KHORASAN

17. 07. 2014

KAMUT KHORASAN - starobylý druh pšenice, ktorý sa pestoval v starovekom Ríme a Egypte, a časom takmer upadol do zabudnutia. Dôvodom boli...

Mexiko a chilli

07. 05. 2014

MEXIKO A CHILLI Ak vo svete patrí niečo silne pripútané k sebe, tak je to určite Mexiko a chilli. Výskum ukázal, že chilli papričky boli v...

Fleur de Sel /Soľný kvet/

06. 04. 2014

Fleur de Sel, je vzácna a drahá forma morskej soli. História Fleur de Sel čiže Soľného kvetu siaha do obdobia 9.storočia, kedy sa začalo...

Magazín

VITA FOOD SCHOOL

30. 07. 2013, 21:35
Žijeme v uponáhľanej dobe plnej stresu, naše stravovacie návyky sú katastrofálne a populačné choroby sú v pozore, aby nás vyhubili. Preto je príjemným zistením, že tu je človek, ktorý sa rozhodol proti tomu bojovať. Dostal som ponuku zúčastniť sa pilotného kurzu Varenia bez varenia – RAW food, organizovaného Mgr.Edom Polakovičom. Tento kurz je dobrou školou pre tých, ktorí sa rozhodli niečo spraviť nielen so svojím stravovaním, ale aj životným štýlom. Zároveň aj pre tých, ktorí síce možno nič nemienia meniť, ale zaujíma ich gastronómia a radi počujú, vidia, pripravia si a ochutnajú niečo iné, než na čo boli doteraz zvyknutí. Po kurze som oslovil organizátora, nákupcu a šéfkuchára Mgr.Eda Polakoviča, aby odpovedal na niekoľko otázok o tomto projekte.

Tvoj projekt je zaujímavý a nakoľko som sa zúčastnil pilotného kurzu môžem povedať, že aj originálny a odvážny. Ale ako chceš presvedčiť ľudí v krajine , kde už niekoľko desiatok rokov kraľuje fenomén rezňa, ktorý keby kandidoval za prezidenta, získa 80% hlasov, aby aspoň skúsili zmeniť svoje stravovacie návyky?

Áno, máš pravdu. Avšak projekt Vita Food School nie je o radikálnej zmene stravovacích návykov typu „tu a teraz“. Je to skôr o postupnej zmene a pribúdaní zdravých jedál do jedálnička. Na druhej strane, si nemyslím, že „trend rezňa“ z minulosti tu musí pretrvávať len preto, lebo si naň všetci zvykli. Samozrejme, že ak niekto jedol 30 rokov rezne a sviečkovú raz do týždňa, potrebuje jeho telo viac času napríklad pri prechode na vegetariánsku stravu. Určite rozširovanie zdravého životného štýlu spolu so zdravým stravovaním, nemyslia sa tým nízkotučné jogurty, či nízkokalorické potraviny, súvisí s popularizáciou, edukáciou a vysvetľovaním v našej spoločnosti o úspechoch rastlinnej tepelne neupravenej stravy.

Predstav nám projekt Vita Food School?

Vita Food School vznikla s cieľom učiť pripravovať zdravé delikatesy plné života, ktoré sú lahodné tak pre oko ako i chuťové poháriky. My nevaríme, ale tvoríme zdravé a chutné jedlo! Snažíme sa ľuďom poskytnúť informácie širšieho kontextu, čo v praxi znamená, že v jednom balíku spolu dostanú nielen chutné recepty a know-how, ale aj rady a odporúčania z biochemického a technologického hľadiska . Vita Food School ponúka nový pohľad na jedlo a zároveň na spôsob jeho prípravy. Chceme ľudom prinášať pozitívnu energiu a zabávať ich. Drzosť v kuchyni sa vyplatí!

Veľa ľudí si povie, dobre začnem sa takto stravovať, ale nevie si samostatne nastaviť zloženie potravín tak, aby dostali do tela všetky dôležité živiny, ktoré organizmus potrebuje. Tak ako začať?

Všetko si vyžaduje dostatočný čas a vytrvalosť. V prvom rade je potrebné postupne znížiť príjem živočíšnych potravín, ktoré sú predispozíciou k civilizačným ochoreniam. Do jedálnička takisto treba zaradiť tepelne neupravené jedlá, ktoré sú zdrojom enzýmov, vitamínov a minerálov.

Základom sú asi green smoothies. Čo si pod týmto pojmom predstaviť?

Green smoothies, v preklade zelené peny, predstavujú kombináciu ovocia a listovej zeleniny vo forme mixovaných nápojov. Pričom hlavnú zložku vždy tvoria zelené listy vhodných rastlín ako špenát, kel, mangold, púpava, žihľava a pod. Listová zelenia obsahuje vo zvýšenom pomere chlorofyl, minerály ako aj ostatné nutrienty. Všetky dôležité látky sa nachádzajú v bunkách rastliny a tá je chránená pevným obalom z celulózy. Aby sme z rastliny dokázali získať všetky dôležité živiny, vrátane cenného chlórofylu, je potrebné dôkladné rozmixovanie. Bohužiaľ konzument dnešnej doby nemá čas prežúvať potravu niekoľko minút, lebo len tak by dokázal vstrebať do organizmu tieto dôležité látky.

Tento spôsob stravovania sa nazýva vitariánstvo. Čo to je a prečo je zdravšie pre ľudský organizmus než náš fenomén rezeň?

My nevolíme cestu úplného vitariánstva, ale skôr vita stravu. To znamená vegánstvo, vegetariánstvo s prevahou jedál bez tepelnej úpravy. Rastlinná strava v porovnaní so živočíšnymi potravinami aj z vedecky dokázateľného hľadiska jednoznačne naznačuje, že rastlinná strava je najvhodnejšou alternatívou spôsobu stravovania pre človeka. Mýty aj pod ťarchou vedeckých dôkazov postupne padajú. Pri porovnaní musíme vždy prihliadať na viacero faktorov: glykemický index potravín, ph prostredia, obsah cholesterolu a enzýmov. Pri konzumácii živočíšnej stravy prichádza k zvýšenej leukocytóze, tvorbe bielych krviniek. Takáto potrava vytvára kyslé ph v organizme, čo znamená, že organizmus musí neutralizovať toto prostredie vlastnými zdrojmi minerálov. Vedľajším produktom metabolizmu týchto živočíšnych produktov je tvorba kyseliny močovej, ktorá je pri dlhoročnom vyššom príjme predpokladom k ochoreniu známeho ako DNA. Pri rastlinnej strave sa tieto problémy nevyskytujú.

V poslednej dobe sa veľa hovorí o kvalite potravín u nás a toto je stravovanie bez varenia, čiže bez tepelnej úpravy. Ako si vyberať potraviny, aby sme si boli istí, že máme skutočne kvalitu?

Kvalitné potraviny sú dozreté, nie tesne pred dátumom spotreby, s tým, že výrobca alebo distribútor garantuje kvalitu potravín. Myslím, že pri rastlinách – ovocí, zelenine, orechoch a pod. je to celkom jednoduché. Kvalita týchto produktov je rozpoznateľná už na prvý pohľad – vzhľad, farba, vôňa.

S tým súvisí aj ďalšia otázka, ako je to po finančnej stránke, lebo veľa ľudí preferuje lacné potraviny na úkor kvalitnejších, ale zároveň drahších.

Samozrejme aj pri rastlinnej strave platí, že si treba za kvalitu priplatiť. Lacné potraviny zo zahraničia, ktoré sa objavujú v reťazcoch sú menej kvalitné v porovnaní s tými vypestovanými u nás, na území Slovenska, v našich klimatických podmienkach. Naopak, za výhodnú cenu si v supermarketoch kúpite tak akurát ovocie alebo zeleninu, ktoré sa zberajú z polí a sadov ešte nedozreté, rovnako nepoznáme podmienky transportu sem k nám na Slovensko a takéto potraviny sa nevyhnú spôsobom umelého dozrievania. Napriek tomu v mnohých prípadoch sa dá kvalitná rastlinná strava pripraviť za prijateľné vstupné náklady pri dostatočnej nutričnej hodnote. A to je napokon aj cieľom našich kurzov: príprava zdravého jedla za priaznivé ceny. Je určite lacnejšie naučiť sa správne kombinácie a chutné recepty na jednom kurze, prípadne viacero tematických z raw kuchyne ako investovať do jednej raw večere v reštaurácií 20 eur a viac na jednu osobu.

Na záver, čo všetko čaká na účastníkov kurzu Vita Food School?

Raw kuchyňa prináša mnoho prekvapení, že i bez použitia tradičných surovín (vajcia, mlieko, múka) sa dajú vytvoriť dobre známe jedlá z domácej (chlieb, mlieka, šamrole, nátierky) či medzinárodnej kuchyne (cheesecake, pizza). Chceme, aby samotné raw špeciality na našich kurzoch ľudí inšpirovali k príprave zdravého a chutného jedla vo svojom bežnom živote. Je príjemné počuť, keď sa klienti pochvália, že naše recepty si vyskúšali a dotvorili podľa svojich predstáv vo vlastnej kuchyni. Vita Food School prináša nový pohľad na rastlinnú stravu, ktorá nekončí pri šalátoch. Príďte sa priučiť skutočným raw kreáciam, ktoré si získajú aj vás.



Na záver niekoľko receptov, ktoré si sami pripravíte a aj zjete na kurze Vita Food School.

Ovsená kaša novej generácie

Vždy ste túžili po ovsenej kaši s ovocím a hrozienkami, ale bez mlieka či instantných príchutí? Tu je rýchly recept na prípravu pravej ovsenej kaše a pritom „ raw“. Mimochodom vedeli ste, že ovos je zdrojom veľkého množstva proteínov, ktoré vám prídu vhod pri pravidelnej fyzickej aktivite?
potrebujeme – 100g ovsa – namočeného na 24 hodín, 3 ďatle, trochu škorice na dochutenie, 150-200 ml vody /môžete použiť mandľové mlieko/, hrozienka a jablká
postup – ovos naklíčime vo vode. Po 24 hodinách ho prepláchneme, usušíme a následne presunieme do mixéru. K ovosu pridáme ďatle, škoricu, vodu alebo mandľové mlieko /naučíte sa ho robiť na kurze/ a spolu všetko mixujeme až do vytvorenia hladkej masy. Kašu odporúčame podávať a nakrájanými jabĺčkami a sušenými hrozienkami.


Citrónovo – cukinová polievka podávaná s feniklom

potrebujeme – 250g ošúpanej a nakrájanej cukiny, 100 ml vody, 30 ml olivového oleja, 20 ml šťavy a citróna, cesnakový strúčik, za hrsť cibule, 5 ml agáve sirupu, 3g soli, mletú rascu na ozdobenie
postup – cukinu, vodu, olivový olej, citrónovú šťavu, cesnak, cibuľu, agáve sirup, soľ vložíme do mixéra a vymixujeme úplne do hladka. Polievku podávame ozdobenú mletou rascou.


Mango – čokoládová zmrzlina

potrebujeme – 1 mango ošúpané a zmrazené, kakaový prášok, agáve sirup
postup – všetky suroviny rozmixujeme do hladkého krému a podávame

Viac informácií nájdete na www.vitafoodschool.sk

Navštívte:
www.facebook.com/gurmantravel
www.facebook.com/?ref=tn_tnmn#!/groups/408785412571724/

Diskusia

Meno

Text

Napíšte do spodného políčka slovo: gurmantravel

Ste 538431. návštevník

Copyright © 2010 GurmanTravel.sk | Tvorba web stránok - Ján Ďuriga