Domov sipka Cestovanie sipka Normandia II.

Najnovšie

Slovinsko

03. 01. 2014

SLOVINSKO Slovinsko, krajina tri hodiny cesty od nás. Väčšina si povie, čo tam, malé pobrežie, nejaké hory a čo. Pritom je to...

Normandia II.

31. 10. 2013

NORMANDIA II. Normandia je kombináciou niekoľko sto kilometrov nádherného pobrežia vrátane pláží, kde sa vylodili spojenci v roku...

Normandia I.

31. 10. 2013

NORMANDIA 1. Narodil sa tu Viliam Dobyvateľ, Maupassant, syr Camembert a upálili tu Johanku z Arcu. Žili tu Vikingovia, Richard Levie Srdce,...

Cestovanie

Normandia II.

31. 10. 2013, 22:22
NORMANDIA II.
Normandia je kombináciou niekoľko sto kilometrov nádherného pobrežia vrátane pláží, kde sa vylodili spojenci v roku 1944, rušných miest, historických pamiatok, kvetmi obrasteného vidieka a gastronomických lahôdok. Pobrežie Normandie sa dá rozdeliť na tri časti.
Severné pobrežie nazývané aj Alabastrové, pre svoje vysoké biele skalné útesy omývané Atlantikom. Na pobreží je niekoľko miest, z ktorých najdôležitejším a aj najzaujímavejším je DIEPPE. Mesto bolo vždy úzko spojené s obchodom a rybolovom. Bývalo významným prístavom pre obchodovanie so slonovinou a korením. Mestu dominuje hrad z 15.storočia. V súčasnosti sú v ňom tri stále expozície – múzeum lodí, výrobkov zo slonoviny a obrazov významných impresionistov ako Boudin, Lebourg alebo Pissaro. Priamo z hradu sa môžete vybrať na prechádzku po vrcholoch alabastrových útesov. Mesto je živé a rušné, všetky uličky kopírujú pobrežie a končia v prístave, kde nájdete množstvo rybárskych reštaurácii. Keď sa budete presúvať po pobreží smerom na juh, dorazíte do mesta FÉCAMP. Prístavné mesto so živou prímorskou promenádou bolo do roku 1204 sídlom vojvodov z Normandie. Najzaujímavejšou stavbou je Benediktínsky kláštor a najmä jeho pálenica. Vyrába sa tu svetoznámy likér, ktorého receptúru vynašiel benediktínsky mních Dom Bernardo Vincell v roku 1510. Je vyrobený zo zmesi 27 rastlín a korenín a zreje minimálne 2 roky v dubových sudoch. Asi 20 km od Fécampu sa nachádza mesto ETRETAT. Rušné prímorské turistické centrum, sa preslávilo najmä svojimi alabastrovými útesmi, ktorých fotografie nájdete vo všetkých turistických sprievodcoch alebo na pohľadniciach z Normandie. Cortine, Manneporte, The Aval and Amont Cliffs, The Vaudiel Rock a Aiguille de Belval tieto tajuplné názvy nesú kamenné sochy vytesané morom, ktoré priťahovali a stále priťahujú množstvo turistov a umelcov.
Stredná časť pobrežia Normandie sa preslávila 6.júnom 1944, kedy sa tu vylodili spojenecké vojská. Všetko prebiehalo na plážach pod krycími menami Utah, Omaha, Gold, Juno a Sword. Tieto názvy tu zdomácneli a používajú sa dodnes. Pobrežie touto udalosťou stále žije a stala sa súčasťou turistického biznisu. Vzniklo tu množstvo múzeí rôznych úrovní od tých so zaujímavými expozíciami až po zbierky kusov plechov. Pozdĺž celého pobrežia môžete navštíviť zachované nemecké obranné opevnenia a zákopy. Centrom je mesto ARROMANCHES. Je známe pre svoj umelo vytvorený prístav Mulbery alebo „ Port Winston „, ktorého zvyšky môžete vidieť z pobrežia. Vylodilo sa tu 25000000 vojakov a 500000 kusov techniky. Keď vás zaujíma táto historická udalosť, môžete navštíviť múzeum vylodenia na centrálnom námestí. Inak je mesto plné obchodíkov so suvenírmi, v ktorých nájdete tému vylodenia na všetkom možnom.
Treťou časťou pobrežia je juhozápadný výbežok, polostrov Cotentin alebo oblasť Manché. Táto časť je úplne odlišná od ostatného pobrežia. Prevládajú divoké skalnaté útesy , územie má vidiecky charakter s malými rybárskymi prístavmi, vnútrozemie je riedko osídlené a pastvinami plnými dobytka. Centrom oblasti je rybársky prístav St – Vaast – la – Hougue. Na tomto malom priestore sa stretávajú výnimočné kultúrne dedičstvo s panenskou prírodou. Mesto má dlhú históriu, prístav používali už vojská Viliama Dobyvateľa. St – Vaast je známy svojimi ústricami, ktoré majú certifikát kvality a patria k tomu najlepšiemu, čo nájdete minimálne v Európe. Mestu dominuje pevnosť La Houge, postavená v roku 1694, ktorú ale nemôžete navštíviť, lebo je to vojenská oblasť. Pri meste v mori leží ostrov Tatihou na ktorý sa môžete pri odlive dostať peši alebo obojživelným vozidlom /loď na kolesách/. Asi 11 km severnejšie sa nachádza ďalší rybársky prístav BARFLEUR, jeden z najkrajších a najmalebnejších prístavov vo Francúzsku. V stredoveku bol najväčší prístav v Normandii. Je vhodný na jednodňové výlety na Normanské ostrovy – Guernsey, Jersey a Sark /pozor, nie sú členmi EU/. Neďaleko mesta stojí maják Gatteville. Druhý najväčší maják vo Francúzsku, postavený v 19.storočí. Dá sa dostať až na vrch, ale treba zdolať 365 točitých kamenných schodov. Výhľad však stojí za tú námahu. Pokiaľ sa vyberiete západne, dostanete sa na najsevernejší výbežok a najkrajšiu časť polostrova, podľa mňa aj celej Normandie, CAP de la HAGUE. Divoká a izolovaná krajina, kde sa spája rozmanitosť prírody s krásnou flórou. Ideálne miesto pre pešiu turistiku alebo pobrežné prechádzky. Na tomto malom kúsku krajiny nájdete všetky formy pobrežia, ktoré príroda vymyslela – duny, útesy, piesočné a skalnaté pláže, pobrežie pokryté vresoviskami a kríkmi. Najznámejším útesom je Le Nez Jobourg vysoký 128m a patrí medzi najväčšie v kontinentálnej Európe. Vydáme sa južnejšie po druhej strane polostrova a dôjdeme do prístavného mesta GRANVILLE. Nad mestom stojí citadela, ktorá strážila prístupové cesty k Mont St.Michel. Granville je rušný rybársky prístav, ktorý má pravidelné trajektové spojenie s ostrovmi Chausey. V starom meste sa môžete túlať po krivolakých úzkych uličkách s domami z 15. a 16.storočia s krásnym výhľadom na more z oboch strán. Mesto je rodiskom Christiana Diora, v jeho vile „Les Rhumbs“ je múzeum módy.
Normandia je časťou Francúzska s asi najväčšou koncentráciou hradov, ktoré dotvárajú historický ráz krajiny.
CHATEAU de GAILLON
Pôvodne stredoveký hrad v 15.storočí prestavaný na letné sídlo Rouenských arcibiskupov. Zámok je významnou pamiatkou, ktorá predstavuje kombináciu gotiky a talianskeho umenia, ktorú mu dodali architekti, maliari a sochári z Talianska.
CHATEAU GISORS
V súčasnosti kultová dominanta mesta Gisors. Hrad má dlhú históriu ako vojenská pevnosť. Postavený bol na konci 11.storočia druhým synom Viliama Dobyvateľa, ako hranica medzi Anglo – Normandským kráľovstvom a Francúzskom.
CHATEAU HARCOURT
Hrad postavený v 12. až 14.storočí je nádherným príkladom stredovekej architektúry, jeden z najlepšie zachovaných v Normandii. Súčasťou areálu hradu je arboretum, ktoré ponúka botanickú zbierku viac ako 500 druhov stromov.
CHATEAU MANTAINVILLE
Postavený v roku 1485 Jacquesom I. z Mantainville je jedným z mála príkladov architektúry z počiatku renezancie v Normandii. V zámku je expozície predmetov každodenného života v Normandii v období 16. – 19.storočia.
Le CHATEAU de PIROU
Jeden z najstarších hradov v Normandii. Postavený bol v 12.storočí na umelom ostrove, obklopený tromi priekopami a piatimi opevnenými bránami. Navštíviť môžete pekáreň z 18.storočia a výrobňu jablčného muštu.
CHATEAU de BALLEROY
Zámok nie je významný svojou históriou, ale príťažlivý svojou zaujímavosťou. Postavil ho v 17.storočí francúzsky architekt Francoise Mansart. Súčasným majiteľom je tlačový magnát Malcolm Forbes. Nájdete tu múzeum teplovzdušných balónov, obchodík a kaviareň.
Historický charakter Normandie neurčuje len rok 1944, hrady a zámky, ale aj množstvo kláštorov. Mnohé z nich patria k tomu najzaujímavejšiemu čo architektúra Francúzska ponúka.
ABBAYE du BEC – HELLOUIN
Benediktínsky kláštor postavený v roku 1034. V stredoveku mal veľký duchovný a intelektuálny vplyv. Kláštoru dominuje vysoká veža svätého Mikuláša z 15.storočia. Kláštor je funkčný a spravujú ho benediktínski mnísi.
ABBAYE CERISY – LA – FORET
Kláštor je považovaný za klenot románskeho umenia Normandie. Ide o ojedinelé architektonické svedectvo románskeho umenia. Dnes slúži na kultúrne podujatia.
ABBAYE JUMIEGES
Opátstvo je jedným z najstarších a najvýznamnejších kláštorov v Normandii, založený v 9.storočí. Návšteva je cestou cez deväť storočí architektúry, od deviateho do sedemnásteho a je vynikajúcim príkladom normandskej románskej architektúry. Bol zničený v 19.storočí a získal názov „najkrajšia zrúcanina Francúzska“.
GASTRONÓMIA
Stovky kilometrov pobrežia ponúkajú množstvo čerstvých morských plodov, zelené pastviny na vidieku a na nich sa pasúci hovädzí dobytok a jablčné sady poskytujú chutné ovocie na rôzne nápoje. Už z toho je jasné, čo prevláda v normandskej kuchyni. Vďaka svojmu rozsiahlemu pobrežiu sú morské plody jednou zo špecialít Normandie. V reštauráciách najčastejšie dostanete a najobľúbenejšie sú slávky /molles/, podávané a varené vo veľkom hrnci, ktorý vám pristane na stole. Ako predjedlo sa ponúkajú ústrice, najkvalitnejšie sú z mesta St – Vaart, ktoré majú aj certifikát kvality AOC. Často sa v jedálnom lístku objavuje aj Surmovka /morský slimák/, ktorý sa podáva varený s majonézou. Na trhoch v prístavoch nájdete aj ďalšie morské plody ako homáre, kraby a krevety. Keďže Normandia je plná hovädzieho dobytka, z mäsitých jedál prevláda hovädzie a teľacie. V jedálnych lístkoch dostanete hovädzie na viacej spôsobov, najčastejšie steaky, mletý hovädzí steak /steak haché/, často sa objaví tatársky biftek. A teraz dve regionálne špeciality, na ktoré nie sú cudzinci moc pripravení. Prvou je steak haché de cheval – steak z mletého konského mäsa. Druhou a zásadnejšou je andouille – jaternica. Áno všetci si poviete, však to je aj u nás, ale dovolím si povedať, že väčšina našincov po prvom súste bude hľadať spôsob, ako by sa toho zbavila. Je to populárne jedlo najmä medzi rybármi, v prístavoch vidíte, keď vyložia úlovok, tak všetci postávajú pri stánkoch s grilom a jedia grilovanú jaternicu. K samotnej jaternici. Vyrába sa z varených hovädzích vnútorností vrátane žalúdka a čriev, nahrubo sa nakrájajú, pridajú sa koreniny a naplnia do čriev a grilujú, rozreže sa bageta, natrie horčicou vloží jaternica a Dobrú chuť. Keďže je dosť kráv, tak je dosť mlieka a z toho vyrábaných syrov. V Normandii sa nachádza dedina s názvom Camembert a tá je rodiskom svetoznámeho rovnomenného syra. Syr sa tu začal vyrábať v 18.storočí a stal sa známym a aj kopírovaným po celom svete. Camemberty z Normandie sú chránené známkou kvality AOC. Sú tu aj iné kvalitné syry ako Neufchatel, Pont – l´Eveque alebo Livarot. Čo sa týka pitia, je Normandia zvláštnosťou, lebo je jediné územie vo Francúzsku, kde sa nepestuje hrozno a tak ani nevyrába víno z hrozna. Po celom území je množstvo jablčných sadov a fariem, ktoré sa zaoberajú výrobou produktov z tohto ovocia. Najznámejšími sú cíder, mierne perlivé jablčné víno s nízkym obsahom alkoholu a jablčná pálenka calvados, ktorá je pomenovaná po oblasti v Normandii.
Reštaurácie sú na veľmi dobrej úrovni /ako v celom Francúzsku/, nečakajte obšírne jedálne lístky, počet jedál býva 15 – 20. Menu sa začína od 10 eur. Prevláda regionálna kuchyňa, len vo väčších mestách nájdete aj reštaurácie iných národností, populárne sú aj pizzerie. Pozor si treba dať na nedeľu, kedy bývajú všetky zatvorené, otvorené sú len kebaby v mestách, kde je africká komunita. Tak isto sú zavreté aj supermarkety, keď budete mať šťastie narazíte na otvorené pekárstvo alebo mäsiara. Mäsiarstva ponúkajú aj šaláty, alebo už tepelne upravené mäsité jedlá ako klobásy, jaterničky, krvavničky alebo teriny.

Diskusia

Meno

Text

Napíšte do spodného políčka slovo: gurmantravel

Ste 560431. návštevník

Copyright © 2010 GurmanTravel.sk | Tvorba web stránok - Ján Ďuriga