Domov sipka Cestovanie sipka Provence I.

Najnovšie

Slovinsko

03. 01. 2014

SLOVINSKO Slovinsko, krajina tri hodiny cesty od nás. Väčšina si povie, čo tam, malé pobrežie, nejaké hory a čo. Pritom je to...

Normandia II.

31. 10. 2013

NORMANDIA II. Normandia je kombináciou niekoľko sto kilometrov nádherného pobrežia vrátane pláží, kde sa vylodili spojenci v roku...

Normandia I.

31. 10. 2013

NORMANDIA 1. Narodil sa tu Viliam Dobyvateľ, Maupassant, syr Camembert a upálili tu Johanku z Arcu. Žili tu Vikingovia, Richard Levie Srdce,...

Cestovanie

Provence I.

12. 09. 2011, 16:48
V múdrych knihách je napísané, že keď boh už všetko stvoril, rozhodol sa vytvoriť svoj súkromný raj a tak vniklo Provence.
Keď sa povie Provence, každý si predstaví levanduľové fialové polia, skvelé jedlo, výborné ružové víno, luxusné prímorské strediská. Je to krajina kontrastov, zasnežené hory a prímorské letoviská, pastieri dobytka a majitelia luxusných jácht, korkové duby a palmy, jednoduché dusené hovädzie a komplikovaná bouillabaisse. Provence má veľkú a slávnu históriu. Spomeňme bývalé pápežské sídlo Avignon, rímsku arénu v Arles, cisterciánske kláštory, množstvo hradov a zámkov, stredoveké mestá a dediny. Žili a tvorili tu veľké osobnosti histórie a umenia. V St.Remy-de-Provence sa narodil a v Salon-de-Provence napísal svoje veštby Nostradamus. Na hrade Lacoste žil markíz De Sade. Na zámku vo Vauvenargues žil, tvoril, zomrel a je pochovaný Pablo Picasso. V Aix-en-Provence žili a tvorili maliar Paul Cézanne a spisovateľ Emile Zola. Val d´Enfer /Pekelné údolie/ bolo inšpiráciou Danta a režiséra Jeana Cocteaua. V St.Paul-de-Mausole v psychiatrickej liečebni pobudol Vincent van Gogh. Na ostrove If v Marseillskom zálive bola uväznená postava románu Alexandra Dumasa /Gróf Monte Christo/ Edmund Dantés. V St.Tropez žili spisovateľ Guy de Maupassant, maliari Paul Signac a Matisse, režisér Jean Cocteaue, spisovateľka Colette, herečka Brigitte Bardot. Mesto neskôr preslávila séria kultových filmov o žandároch s Luisom de Funes.
Jedlo a pitie.
Jednoducho raj pre gurmánov. Hitmi súčasného stravovania sú regionálne potraviny a zdravá strava /že by to sem ešte nedorazilo/. Toto spĺňa provensálska kuchyňa do bodky. Je tu niekoľko reštaurácii s Michelinovskou hviezdičkou napr. v Aix-en-Provence restaurant Pierre Reboul, v Arles L´Atelier alebo Auberge La Feniére v Lourmarin. Základom kuchyne sú olivový olej, cesnak a bylinky, ku ktorým sa pridávajú čerstvá zelenina /baklažán, cuketa, paradajky/, mäso /jahňacie, králik, hovädzie, hydina/, ryby a morské potvory. Najesť sa môžete v rôznych druhoch stravovacích zariadení, ktorých je v Provence veľké množstvo. Reštaurácie ponúkajú denné menu pozostávajúce z troch chodov /cena od 12eur/. Na kvalitu sa dá spoľahnúť /čo dostanete u nás v menu za tri eurá?/. Svedčí o tom aj taká drobnosť, že keď si sadnete, ešte pred prinesením jedálneho lístka vám prinesú litrovú fľašu alebo džbán vody /neučtuje sa/. Dajú sa vybrať aj samostatné jedlá /á la carte/, ale často sú drahšie ako celé menu. V cene jedla je započítaná aj príloha /často hranolky/. Veľmi obľúbené a rozšírené sú pizzerie. V mestách s väčším množstvom prisťahovalcov sú dobré a cenovo dostupné ich reštaurácie. Keď chcete rýchlejší obed sú k dispozícii palacinkárne /crepes/, alebo rôzne rýchle občerstvenia s obloženými bagetami. Veľmi obľúbené sú trhy, ktoré bývajú v každom meste alebo dedine minimálne jeden krát do týždňa. Dostanete tam kúpiť regionálne produkty /zelenina, ovocie, syry, salámy, ryby, morské potvory/. Najväčší a najznámejší býva v sobotu v Aix-en-Provence. Čo sa týka pitia je Francúzsko najznámejšie vínom. Nakupovať ho je najlepšie v obchodoch s vínom alebo priamo vo vinárstvach. Ceny sú veľmi dobré. Iné víno ako francúzske nekúpite. V reštauráciach si môžete dať aj tzv.vidiecke rozlievané víno /0,25l alebo 0,5l/. Je dobré. Francúzi často pijú len vodu, výber minerálok je horší ako u nás. Majú dobré pivo, oplatí sa ho ochutnať. Hitom je Panaché /menej alkoholický radler/, čapuje a pije sa všade.
Písať o tom čo navštíviť v Provence by trvalo veľmi dlho, ale aj tak spomeniem niekoľko zaujímavých miest.
AVIGNON
Mesto pápežov. Z historického hľadiska jedno z najvýznamnejších miest Francúzska. Mesto si zachovalo svoj stredoveký charakter dodnes, najmä tým, že okolo celého stoja zachovalé hradby. Najväčšou zaujímavosťou je Pápežský palác. Bol postavený v rokoch 1335 až 1352 za pontifikácie Benedikta XII. a Klementa VI.. Je najväčším gotickým palácom na svete. Pri pohľade na palác má človek pocit, že sa ocitol niekde v rozprávke, ale... . To ale pochopíte, keď si kúpite vstupenku za 10,50eur a vojdete do paláca. Až na jednu truhlicu tam nie je nič. Prechádzate sa chladnými, kamennými a prázdnymi miestnosťami. Ako päsť na oko pôsobí vo vnútri výstava moderného umenia. Samotné mesto je preplnené turistami, s množstvom rôznych stravovacích zariadení a obchodov. V meste sa dá navštíviť niekoľko katedrál, kostolov a palácov.
Niečo z histórie.
Mesto má dlhú históriu, ale najväčšiu slávu zažilo v 14.storočí, keď tu sídlilo šesť pápežov. V 15.storočí po odsťahovaní pápeža do Ríma patrilo mesto pod správu Vatikánu a nastáva politický úpadok. V 16.storočí začína ožívať hospodárstvo. Mesto má dvojitý protektorát, pápeža a Francúzskeho kráľa. 18.augusta 1791 bolo mesto integrované do Francúzska.

MARSEILLE
Mestám sa dávajú rôzne prívlastky. Jedným z prívlastkov pre Marseille je mesto romantikov. Mesto síce nemá veľa historických pamiatok, ale úžasnú atmosféru a polohu. Centrom je Starý prístav /Port vieux/. Mesto obklopujú vysoké pohoria, vinice, olivové háje a pláže. Ale aj tak hlavnou devízou je jeho multietničnosť. Najlepšie je sadnúť si do jednej z množstva kaviarní a reštaurácii a pozorovať ľudí. Toľko rás, národností a rôznych týpkov pohromade nenájdete len tak ľahko. Mesto je známe svojou gastronómiou, v ktorej sa spájajú všetky možné kuchyne sveta. Najväčšou špecialitou je rybacia polievka bouillabaisse. Pôvodne jedlo chudobných rybárov, dnes luxusná delikatesa /pravú pod 40eur nedostanete/.
Čo si pozrieť.
Všetky najväčšie pamiatky sa nachádzajú v blízkosti Starého prístavu. Najvýznamnejšou je kláštor Abbaye St.Viktor z 5.storočia. Nad prístavom sa vypína Basilique-du-Notre Dame-de-la-Garde. Vchod do Starého prístavu chránia z každej strany pevnosti St.Jean a St.Nicolas. Z prístavu sa loďou dostanete na opevnený ostrov If.
Niečo z histórie.
Prvá zmienka o meste je zo 6.storočia pred n.l.. Keďže mesto malo strategickú polohu postupne ho ovládali mnohé národy /Ligorovia, Gréci, Rimania, Etruskovia, Kartáginci/. Do čiernej listiny mesta sa zapísal rok 1943, keď nemeckí okupanti podmínovali a vyhodili do vzduchu celé staré mesto.

CAMARQUE
Je to oblasť ležiaca južne od mesta Arles. Je deltou rieky Rhone, kde sa vlieva do mora. Sú to v podstate bažinaté ostrovy medzi dvomi vetvami Rhone a Stredozemným morom. Má rozlohu viac ako 930 km2. Camarque je najväčšia riečna delta v západnej Európe. Má mimoriadnu biodiverzitu a je domovom unikátnych plemien Camarquenských koňov a býkov, viac než 400 druhov vtákov, vrátane ružových plameniakov. Pestuje sa tu vo veľkom ryža. Približne tretina Camarque je buď jazero alebo močiar. Od roku 1972 je to národný park a prírodná rezervácia. Camarque si môžete pozrieť autom. Sú tu vytvorené cesty, na ktorých sú vyhliadky. Môžete vyskúšať aj iné možnosti ako napr.peši, na bicykli, na koňoch alebo loďou. Lode odchádzajú niekoľko krát denne z prístavu Stes-Maries-de-la-Mer.

GRAND CANYON DU VERDON - GORDES DU VERDON
Je ďaľšou prírodnou zaujímavosťou Provence. Kaňon je hlboký až 700m, 21km dlhý, široký 6-100m. Je hlboký, kompaktný, divoký a krásny. Pozrieť si ho môžete zo štyroch trás /autom/. Väčšinou sú to jednosmerné okruhy. Severný – dĺžka 31km, Route des Cretes /asi najnavštevovanejší okruh/, - dĺžka 23km, východ a aj príchod do mestečka La Palud-sur-Verdon. Južný okruh – dĺžka 48km a plný okruh okolo 100km, ktorý zaberie skoro celý deň. Cesty vedú po okraji kaňonu, na mnohých miestach sú vyhliadky. Treba jazdiť opatrne, lebo cesty sú kľukaté a často nie sú žiadne zábrany nad priepasťou. Okruhy môžete absolvovať aj na bicykli. Časť sa dá splaviť na rafte a tí odvážnejší a fyzicky zdatnejší ho môžu prejsť po vlastných nohách. Mestečká v okolí kaňonu Moustiers-ste-Marie a La Palud-sue-Verdon sú známe plnenými crepes /palacinkami/, na slano alebo sladko.

Na záver pár receptov k dobrému vychladenému ružovému vínu.

Aioli – Rouille
potrebujeme – cesnak, žĺtok, olivový olej, soľ / šafrán, chilli/
postup – do mažiaru dáme olúpaný cesnak a žĺtok, paličkou to rozotrieme. Prilievame olivový olej, pokiaľ nevznikne majonéza. Dochutíme soľou.
Rouille je to isté, len pridáme šafrán a chilli.

Bouillabaisse – rybacia polievka
potrebujeme – ryby /pôvodne sa používali ryby, ktoré sa v ten deň nepredali na trhu, nemali by chýbať ryby s výraznou chuťou napr.ropúšnica/, slávky, paradajky ošúpané a nadrobno nakrájané, olivový olej, nakrájanú cibuľu, soľ, mleté čierne korenie, kajenské korenie, nakrájanú hľúzu feniklu, feniklové semená, prelisovaný cesnak, petržlenovú vňať, tymián, bobkový list, sušenú pomarančovú kôru, šafrán, biele víno, vývar zo sláviek /fumet de moules/, nakrájanú a opečenú bagetu, aioli – rouille, strúhaný syr
postup – v hrnci zohrejeme olivový olej, pridáme cibuľu, čierne korenie, kajenské korenie a zmes dusíme asi 5 minút. Pridáme fenikel, feniklové semienka, cesnak, petržlenovú vňať, tymián, bobkový list, pomarančovú kôru, šafrán a povaríme na slabom ohni asi 5 minút. Hrniec odstavíme a necháme vychladnúť. Pridáme ryby a slávky. Opatrne zamiešame a necháme min. 1 hodinu marinovať. Prilejeme biele víno, vývar zo sláviek, vodu aby bolo všetko zakryté. Podľa potreby dochutíme soľou. Varíme cca. 10 minút /pokiaľ sa ryby nezačnú rozpadávať/. Podávame všetko samostatne. Scedený vývar, ryby a slávky, opečenú bagetu, aioli alebo rouille, strúhaný syr.

Zapečený pór so zemiakmi a hovädzím mäsom
potrebujeme – nakrájaný pór, mleté hovädzie mäso, zemiaky, nakrájanú cibuľu, strúhaný syr, maslo, olivový olej, soľ, mleté čierne korenie
postup – pekáč vytrieme maslom. Na dno dáme zemiaky nakrájané na plátky, osolíme a okoreníme. Postupne naukladáme cibuľu, mleté mäso, pór a opakujeme to. Vrchnú vrstvu zemiakov posypeme strúhaným syrom a pokvapkáme olivovým olejom. Dáme zapiecť.

Diskusia

Meno

Text

Napíšte do spodného políčka slovo: gurmantravel

Ste 717091. návštevník

Copyright © 2010 GurmanTravel.sk | Tvorba web stránok - Ján Ďuriga