Najnovšie
Slovinsko
03. 01. 2014SLOVINSKO Slovinsko, krajina tri hodiny cesty od nás. Väčšina si povie, čo tam, malé pobrežie, nejaké hory a čo. Pritom je to...
Normandia II.
31. 10. 2013NORMANDIA II. Normandia je kombináciou niekoľko sto kilometrov nádherného pobrežia vrátane pláží, kde sa vylodili spojenci v roku...
Normandia I.
31. 10. 2013NORMANDIA 1. Narodil sa tu Viliam Dobyvateľ, Maupassant, syr Camembert a upálili tu Johanku z Arcu. Žili tu Vikingovia, Richard Levie Srdce,...
Cestovanie
Rumunsko - Moldavsko a Bukovina
14. 08. 2012, 21:35Severovýchodná oblasť Rumunska, si vo svojej histórii vytrpela asi najviac zo všetkých častí Rumunska. Časté nájazdy Tatarov, Turkov a predovšetkým rok 1940, keď Stalin násilne odtrhol Moldavsku oblasť Besárabie / v súčasnosti Moldavská republika / a severnú Bukovinu / patrí Ukrajine/ a tým pretrhal kultúrne a najmä rodinné putá. Storočiami ťažko skúšané obyvateľstvo rezignovalo a odovzdalo svoj osud do rúk božích. Čím severnejšie, tým je to viac cítiť. Ale aj tak sa tu zachovali najkrajšie poklady Rumunska – maľované kláštory. Hlavným mestom provincie Moldavsko je Iasi.
IASI
Mesto leží na úplnom východe krajiny, na hranici s Moldavskou republikou. Cesta z Bukurešti do Iasi je pre šoféra, ale aj pre spolucestujúcich doslova utrpením. Prechádzate nížinou, po zlej ceste, obklopený poliami alebo pustatinou. Jedinými väčšími mestami sú Buzau a Bacau. Obidve sú priemyselné mestá a tak to aj vyzerá. Nasekané betónové bytovky, rozkopané a rozbité cesty, dopravný chaos. Iasi je rušné a živé mesto. Je najdôležitejším politickým, hospodárskym a kultúrnym centrom provincie Moldavsko. V meste vyšli prvé rumunské noviny a bola tu založená prvá rumunská univerzita. Mesto má tri dominanty. Prvou je Metropolitná katedrála z roku 1761, ktorá je najväčším pravoslávnym kostolom v Rumunsku. Je tu pochovaná sv.Paraschiva, patrónka Moldavska, domácností, úrody, obchodníkov a pútnikov. Druhou dominantou je Palác kultúry – neogotický palác postavený v rokoch 1905 – 1926. Treťou je hotel Traian, postavený v roku 1882, navrhnutý architektom Eiffelom / áno tým, čo má v Paríži vežu /. V meste môžete navštíviť množstvo ďaľších kostolov /je ich tu okolo sto/, napr. kostol Troch Hierarchov z roku 1639, Dvorský kostol sv.Mikuláša /najstarší kostol v meste z roku 1491/. Je tu aj niekoľko kláštorov, najznámejší je kláštorný komplex Golia. V roku 1711 ho navštívil ruský cár Peter Veľký a sú v ňom uložené vnútornosti kniežaťa Potemkina. Čo sa týka stravovania, prevládajú tu pizzerie, ale nájde sa aj niekoľko slušných reštaurácii s moldavskou kuchyňou.
Z Iasi sa vyberieme na severozápad do oblasti Bukovina.
Oblasť BUKOVINA
Bukovina je jednou z najatraktívnejších a najnavštevovanejších oblastí v Rumunsku. Bukovina najviac odolala radikálnej premene času a módy, a zachovala si nezabudnuteľný spôsob života. Správnym centrom je Suceava. Mesto nevyniká ničím zaujímavým, je značne poznačené silnou industrializáciou z obdobia vlády komunistov. Spomienkou na bohatú históriu, siahajúcu až do obdobia Štefana Veľkého, je niekoľko kostolov, necitlivo obstavaných betónovými bytovkami a nad mestom stojaca zrúcanina pevnosti. V sprievodcoch je Suceava označovaná ako východisko pre návštevu kláštorov. To možno platí pre veľké turistické zájazdy. Pri individuálnej návšteve je lepšie nájsť si ubytovanie v súkromných penziónoch, ktorých je v okolí kláštorov dosť. Dobré je vybrať si taký, kde ponúkajú raňajky a večere, lebo stravovacích zariadení je v Bukovine poskromne /najmä mimo letnej turistickej sezóny/. Poradiť vám môžem rodinný penzión Vila Crizantema v Moldovite. Stojí 50 metrov od kláštora, veľmi príjemní majitelia, dobré a čisté izby a výborná domáca strava. Ale Suceava nie je to, za čím sa sem chodí. Sú to maľované kláštory, nádherná panenská príroda, ľudová architektúra a dobrí ľudia. Bukovina je etnologická a náboženská enkláva, ktorá symbolizuje víťazstvo kresťanstva nad pohanstvom. Mnohé bukovinské kláštory boli postavené moldavskými vojvodami ako symbol vďačnosti k bohu po každom víťazstve v bojoch. Ojedinelá krása fresiek priťahuje tisíce turistov. Návšteva Bukoviny by nebola úplná, keby ste nenavštívili aj niektoré úžasné prírodné scenérie. Pozrieť si pohorie Rarau, prejsť cestu okolo divokej rieky Bistrita. Úchvatný je prechod priesmykom Bicaz do Transylvánie. Milovníci ľudových remesiel sa môžu zastaviť v obci Marginea, ktorá je známa svojou čiernou keramikou.
Jedlo a pitie.
Čo sa týka jedla je výborné ale málo pestré. Najtypickejším pokrmom je mamaliga /kukuričná kaša, polenta/. Je podávaná samostatne s bryndzou alebo ako príloha k mäsitým jedlám s bryndzou. Typickým jedlom je tochitura moldoveneasca, čo sú opečené kúsky mäsa s nakrájanou klobásou, k tomu sa podáva mamaliga s bryndzou a volské oko. Z polievok je to celorumunská špecialita ciorba de burta, fazuľová s údeným mäsom alebo kuracia polievka. U hlavných jedál prevláda opečené bravčové a kuracie mäso. Populárne sú sarmale /plnené kapustové listy mletým mäsom /. Jedlá sú hodne sýte a preto dobre padne niečo na trávenie. Aj keď to v nápojových lístkoch nie je napísané, treba sa opýtať, či majú pálenku /všade ju majú a často domácu/. Ponúkajú dve možnosti , malú alebo veľkú /malá 0,5dcl, veľká 1dcl/. Čo sa týka nealko nápojov je to ako u nás. Pivo je dobré aj rumunské. Víno je v Moldavsku veľmi dobré. Vinice tvoria jednu tretinu v Rumunsku. Najznámejšie sú vinice v okolí Iasi, v obci Contari a v oblasti Odobesti /kraj Vrancea/.
Ak chcete uniknúť každodennej rutine a zabehnutým zvykom, ak sa chcete postaviť tvárou v tvár tradíciam a životnému štýlu, ktoré sú už dávno preč, Bukovina je miesto kam treba prísť.
Na koniec dva tradičné Moldavské recepty.
Tochitura moldoveneasca
potrebujeme – ma kúsky nakrájané bravčové mäso, nakrájanú klobásu, biele víno, cesnak, olej, tymián, soľ, mleté čierne korenie, ako príloha mamaliga, bryndza, vajíčko
postup – na rozohriaty olej na panvici dáme opekať bravčové mäso /3-4 min/, pridáme víno, soľ, korenie, tymián, prelisovaný cesnak a opekáme ďalších 20-25 min. Pridáme klobásu a zľahka opečieme. Podávame s mamaligou, posypanou bryndzou a navrch dáme volské oko.
Kapustový nákyp s klobásou a mamaligou
potrebujeme – kapustu, klobásu, vývar /mäsový, zeleninový, keď nemáte po ruke tak vodu/, vaječné žĺtky, olej, strúhanku, soľ, mleté čierne korenie, tymián, majoránku
postup – kapustu nakrájame na drobno. Do hrnca dáme zohriať olej, pridáme kapustu, soľ a trochu vody a necháme dusiť. Keď sa voda odparí, podlejeme vývarom, pridáme korenie, tymiám, majoránku a necháme dusiť pokiaľ kapusta nezmäkne a neodparí sa všetka tekutina. Kapustu stiahneme z ohňa a necháme vychladnúť. Primiešame žĺtky. Pekáč vymastíme, posypeme strúhankou a pridáme kapustu. Na vrch dáme klobásu /koľko chcete, treba ich narezať/ a dáme zapiecť do rúry. Podávame s mamaligou.
IASI
Mesto leží na úplnom východe krajiny, na hranici s Moldavskou republikou. Cesta z Bukurešti do Iasi je pre šoféra, ale aj pre spolucestujúcich doslova utrpením. Prechádzate nížinou, po zlej ceste, obklopený poliami alebo pustatinou. Jedinými väčšími mestami sú Buzau a Bacau. Obidve sú priemyselné mestá a tak to aj vyzerá. Nasekané betónové bytovky, rozkopané a rozbité cesty, dopravný chaos. Iasi je rušné a živé mesto. Je najdôležitejším politickým, hospodárskym a kultúrnym centrom provincie Moldavsko. V meste vyšli prvé rumunské noviny a bola tu založená prvá rumunská univerzita. Mesto má tri dominanty. Prvou je Metropolitná katedrála z roku 1761, ktorá je najväčším pravoslávnym kostolom v Rumunsku. Je tu pochovaná sv.Paraschiva, patrónka Moldavska, domácností, úrody, obchodníkov a pútnikov. Druhou dominantou je Palác kultúry – neogotický palác postavený v rokoch 1905 – 1926. Treťou je hotel Traian, postavený v roku 1882, navrhnutý architektom Eiffelom / áno tým, čo má v Paríži vežu /. V meste môžete navštíviť množstvo ďaľších kostolov /je ich tu okolo sto/, napr. kostol Troch Hierarchov z roku 1639, Dvorský kostol sv.Mikuláša /najstarší kostol v meste z roku 1491/. Je tu aj niekoľko kláštorov, najznámejší je kláštorný komplex Golia. V roku 1711 ho navštívil ruský cár Peter Veľký a sú v ňom uložené vnútornosti kniežaťa Potemkina. Čo sa týka stravovania, prevládajú tu pizzerie, ale nájde sa aj niekoľko slušných reštaurácii s moldavskou kuchyňou.
Z Iasi sa vyberieme na severozápad do oblasti Bukovina.
Oblasť BUKOVINA
Bukovina je jednou z najatraktívnejších a najnavštevovanejších oblastí v Rumunsku. Bukovina najviac odolala radikálnej premene času a módy, a zachovala si nezabudnuteľný spôsob života. Správnym centrom je Suceava. Mesto nevyniká ničím zaujímavým, je značne poznačené silnou industrializáciou z obdobia vlády komunistov. Spomienkou na bohatú históriu, siahajúcu až do obdobia Štefana Veľkého, je niekoľko kostolov, necitlivo obstavaných betónovými bytovkami a nad mestom stojaca zrúcanina pevnosti. V sprievodcoch je Suceava označovaná ako východisko pre návštevu kláštorov. To možno platí pre veľké turistické zájazdy. Pri individuálnej návšteve je lepšie nájsť si ubytovanie v súkromných penziónoch, ktorých je v okolí kláštorov dosť. Dobré je vybrať si taký, kde ponúkajú raňajky a večere, lebo stravovacích zariadení je v Bukovine poskromne /najmä mimo letnej turistickej sezóny/. Poradiť vám môžem rodinný penzión Vila Crizantema v Moldovite. Stojí 50 metrov od kláštora, veľmi príjemní majitelia, dobré a čisté izby a výborná domáca strava. Ale Suceava nie je to, za čím sa sem chodí. Sú to maľované kláštory, nádherná panenská príroda, ľudová architektúra a dobrí ľudia. Bukovina je etnologická a náboženská enkláva, ktorá symbolizuje víťazstvo kresťanstva nad pohanstvom. Mnohé bukovinské kláštory boli postavené moldavskými vojvodami ako symbol vďačnosti k bohu po každom víťazstve v bojoch. Ojedinelá krása fresiek priťahuje tisíce turistov. Návšteva Bukoviny by nebola úplná, keby ste nenavštívili aj niektoré úžasné prírodné scenérie. Pozrieť si pohorie Rarau, prejsť cestu okolo divokej rieky Bistrita. Úchvatný je prechod priesmykom Bicaz do Transylvánie. Milovníci ľudových remesiel sa môžu zastaviť v obci Marginea, ktorá je známa svojou čiernou keramikou.
Jedlo a pitie.
Čo sa týka jedla je výborné ale málo pestré. Najtypickejším pokrmom je mamaliga /kukuričná kaša, polenta/. Je podávaná samostatne s bryndzou alebo ako príloha k mäsitým jedlám s bryndzou. Typickým jedlom je tochitura moldoveneasca, čo sú opečené kúsky mäsa s nakrájanou klobásou, k tomu sa podáva mamaliga s bryndzou a volské oko. Z polievok je to celorumunská špecialita ciorba de burta, fazuľová s údeným mäsom alebo kuracia polievka. U hlavných jedál prevláda opečené bravčové a kuracie mäso. Populárne sú sarmale /plnené kapustové listy mletým mäsom /. Jedlá sú hodne sýte a preto dobre padne niečo na trávenie. Aj keď to v nápojových lístkoch nie je napísané, treba sa opýtať, či majú pálenku /všade ju majú a často domácu/. Ponúkajú dve možnosti , malú alebo veľkú /malá 0,5dcl, veľká 1dcl/. Čo sa týka nealko nápojov je to ako u nás. Pivo je dobré aj rumunské. Víno je v Moldavsku veľmi dobré. Vinice tvoria jednu tretinu v Rumunsku. Najznámejšie sú vinice v okolí Iasi, v obci Contari a v oblasti Odobesti /kraj Vrancea/.
Ak chcete uniknúť každodennej rutine a zabehnutým zvykom, ak sa chcete postaviť tvárou v tvár tradíciam a životnému štýlu, ktoré sú už dávno preč, Bukovina je miesto kam treba prísť.
Na koniec dva tradičné Moldavské recepty.
Tochitura moldoveneasca
potrebujeme – ma kúsky nakrájané bravčové mäso, nakrájanú klobásu, biele víno, cesnak, olej, tymián, soľ, mleté čierne korenie, ako príloha mamaliga, bryndza, vajíčko
postup – na rozohriaty olej na panvici dáme opekať bravčové mäso /3-4 min/, pridáme víno, soľ, korenie, tymián, prelisovaný cesnak a opekáme ďalších 20-25 min. Pridáme klobásu a zľahka opečieme. Podávame s mamaligou, posypanou bryndzou a navrch dáme volské oko.
Kapustový nákyp s klobásou a mamaligou
potrebujeme – kapustu, klobásu, vývar /mäsový, zeleninový, keď nemáte po ruke tak vodu/, vaječné žĺtky, olej, strúhanku, soľ, mleté čierne korenie, tymián, majoránku
postup – kapustu nakrájame na drobno. Do hrnca dáme zohriať olej, pridáme kapustu, soľ a trochu vody a necháme dusiť. Keď sa voda odparí, podlejeme vývarom, pridáme korenie, tymiám, majoránku a necháme dusiť pokiaľ kapusta nezmäkne a neodparí sa všetka tekutina. Kapustu stiahneme z ohňa a necháme vychladnúť. Primiešame žĺtky. Pekáč vymastíme, posypeme strúhankou a pridáme kapustu. Na vrch dáme klobásu /koľko chcete, treba ich narezať/ a dáme zapiecť do rúry. Podávame s mamaligou.