Domov sipka Cestovanie sipka Severné Maďarsko

Najnovšie

Slovinsko

03. 01. 2014

SLOVINSKO Slovinsko, krajina tri hodiny cesty od nás. Väčšina si povie, čo tam, malé pobrežie, nejaké hory a čo. Pritom je to...

Normandia II.

31. 10. 2013

NORMANDIA II. Normandia je kombináciou niekoľko sto kilometrov nádherného pobrežia vrátane pláží, kde sa vylodili spojenci v roku...

Normandia I.

31. 10. 2013

NORMANDIA 1. Narodil sa tu Viliam Dobyvateľ, Maupassant, syr Camembert a upálili tu Johanku z Arcu. Žili tu Vikingovia, Richard Levie Srdce,...

Cestovanie

Severné Maďarsko

09. 08. 2012, 20:11
Dobré víno, dobré jedlo, historické pamiatky, pekná príroda to všetko ponúka severné Maďarsko. Ideálne miesto na predĺžený víkend.

Prvou zastávkou je mesto Ostrihom. Mesto ležiace pri Dunaji je od Štúrova oddelené mostom Márie Valérie. Aj keď má mesto dlhú históriu, tak sa tu turisti zastavia len kvôli bazilike. Bazilika spolu so zvyškom hradieb tvorí dominantu mesta. Bola postavená v polovici 19.storočia. Predlohou bola bazilika sv.Petra v Ríme. Vstupné do baziliky je zdarma. Hlavný oltár je dielom Benátčana Michelangela Grigolettiho, ako vzor mu slúžilo Tizianovo Nanebovzatie panny Márie z Benátskeho kostola Frari. Návštevu ďalších priestorov si treba zaplatiť. Oplatí sa vidieť klenotnicu, ktorá má bohatú zbierku stredovekých zlatníckych diel. Smerom hore sa dá dostať do kopule, odkiaľ je dobrý výhľad na mesto a okolie. Smerom dolu sa ide do krypty, ktorej steny sú hrubé 17 metrov, aby uniesli záťaž baziliky. V samotnom meste je k videniu niekoľko pekných barokových budov. Milovníci múzeí môžu navštíviť Kresťanské múzeum, múzeum Bálinta Balassiho alebo múzeum Dunaja. Čo sa týka jedla, je tu niekoľko slušných reštaurácii. Určite sa oplatí navštíviť reštauráciu Primas Pince, ktorá sa nachádza v bývalých Arcibiskupských pivniciach neďaleko baziliky. Podávajú jedlá maďarskej kuchyne v modernom prevedení.
Pozdĺž Dunaja sa presunieme k ďalšiemu historickému miestu k Visegrádu.

VISEGRÁD
Prvé osídlenie sa datuje do obdobia Keltov. Svoju najslávnejšiu chvíľu si Visegrád vybral v roku 1335, keď sa tu stretli Uhorský, Český a Poľský králi aby podpísali dohodu proti silnejúcemu nástupu Habsburgovcov. Nepodarené znázornenie tohto stretnutia môžete vidieť v pevnosti. Najväčšou zaujímavosťou pre turistov je pevnosť postavená na kopci nad mestom. Môžete sa k nej dostať autom – platené parkovisko, alebo peši – asi 40 minútová prechádzka. Z pevnosti sa toho veľa nezachovalo, lebo Turci ju počas svojej okupácie vyplienili. Pevnosť je čiastočne zrekonštruovaná, ale veľmi nešťastne za pomoci betónu, nevyzerá to moc esteticky. Pozitívom návštevy pevnosti je nádherný výhľad na Dunaj. Dolu pod pevnosťou stojí dolná veža opevnenia – Šalamúnova veža, pomenovaná po uhorskom kráľovi. Tak, ako pri rekonštrukcii pevnosti, aj tu sa pamiatkári vybláznili, doplniť chýbajúce kamene betónovými prekladmi je doslova barbarstvo. Od veže vedie chodník k pevnosti. Visegrád má dobré podmienky na oddych. Na kopci pri pevnosti je letná bobová dráha. V lesoch v okolí je množstvo turistických chodníkov. Pri Dunaji sú upravené miesta na oddych a pikniky. Premáva tu kompa na druhý breh do Nagymarosu. Čo sa týka jedla, je tu niekoľko reštaurácii. V sprievodcoch odporúčajú štýlovú reštauráciu Renaissace, ale tu zastavuje väčšina turistických autobusov a tak tu býva plno. Odporučil by som reštauráciu Plintenburg Étterem pri Dunaji a kompe. Majú tu skvelé halászle a ďalšie špeciality maďarskej kuchyne.
Pokračujeme ďalej popri Dunaji, prejdeme cez obec Tahitótfalu, kde je jediný most na Szentendreský ostrov. Cestu okolo Dunaja ukončíme v Szentendre.

SZENTENDRE
Mestečko so zvláštnou stredomorskou atmosférou z minulých storočí. Mesto pôvodne založili Srbi utekajúci pred Turkami. Po vyhnaní Turkov z Uhorska sa do mesta prisťahovali maďarskí, slovenskí, dalmacínski, nemeckí a grécki osadníci. Tento prisťahovalecký boom sa odzrkadlil aj na charaktere mesta, ktorý sa podarilo zachovať dodnes. Južanský štýl, barokový štýl mestských domov, kostolov, dláždené úzke uličky. Kúzlo mesta dotvárajú aj kopcovité uličky a promenáda pozdĺž Dunaja. V Szentendre nájdete zmes tradície, histórie, kultúry, gastronómie a umenia. V kľukatých uličkách so starými, ale dobre udržiavanými obchodnými domami nájdete množstvo múzeí, reštaurácii, kaviarní a obchodov so suvenírmi. Pri prechádzke navštívte Grécko – ortodoxný kostol Blagovestenska z polovice 18.storočia, ktorý stojí v bývalej gréckej časti. Srbskú prítomnosť pripomína Požarevacký kostol, pravoslávna biskupská katedrála – Belehradský kostol a kostol Preobraženska crkva z polovice 18.storočia. Večer tu pripomína stredomorské letoviská. Ľudia sa presúvajú k Dunaju na promenádu, kde sa prechádzajú alebo len tak posedávajú. Je tu množstvo reštaurácii a kaviarní, hrá tu živá hudba. Multinárodnosť v Szentendre je poznať aj v gastronómii. Je tu dosť kvalitných reštaurácii s maďarskou kuchyňou, ale nájdete tu aj srbskú, grécku, mexickú , taliansku pizzeriu alebo španielsky tapas bar. Pri ochutnávaní gastronomických špecialít by ste nemali vynechať srbskú reštauráciu Corner. Príjemný podnik so srbskými špecialitami – čevapčiči, pljeskavica, jedlá z jahňaciny. Hrá a spieva tu srbský harmonikár. Uvoľnený malomestský spôsob života sem priťahoval a stále priťahuje umelcov. V súčasnosti tu žije a tvorí viac ako dvesto tvorcov výtvarného a úžitkového umenia, ktorých dielne môžete navštíviť a priamo u nich nakupovať. V meste žije a pracuje množstvo spisovateľov, básnikov, hudobníkov a hercov.
Opustíme brehy Dunaja a vydáme sa na východ do historicko – vinárskeho mesta Eger.

EGER
Eger je jedným z najnavštevovanejších miest v Maďarsku. Hlavným lákadlom mesta na turistov je krásne umiestnenie, množstvo historických budov, hrad, slávna história boja proti Turkom, termálne kúpele a samozrejme víno, veď kto by nepoznal Egri Bikavér. Z histórie Egeru najvýznamnejším obdobím bol rok 1552, kedy hrad s asi 2000 obrancami /väčšinou žoldniermi/ odolal veľkej tureckej presile. Táto udalosť je zachytená v románe Gézu Gárdonyiho „ Egerské hviezdy“, neskôr bol aj sfilmovaný. Hrad dobyl až sultán Muhammad v roku 1596. Mesto aj hrad bolo zničené a vyplienené, všetci obyvatelia pozabíjaní. Z pôvodného hradu zostalo len opevnenie. V areáli hradu stojí gotický biskupský palác, v ktorom je múzeum tapisérii a tureckých zbraní. Za vstup do hradu sa platí, v cene máte aj návštevu múzea v biskupskom paláci a niekoľkých ďalších výstav dosť úbohej úrovne. Navštíviť môžete aj podzemné chodby, ale chodí sa tam so sprievodcom, výklad je len v maďarčine a keď budete mať šťastie, nepôjde s vami niekoľko školských výletov. Mesto je príjemné na prechádzku. Úzke uličky a množstvo historických budov vám spríjemnia pobyt. Môžete si prezrieť Egerskú baziliku, Arcibiskupský palác, barokové lýceum s hvezdárňou, srbský pravoslávny kostol z 18.storočia, minaret, barokový minoritský kostol z roku 1771. Keď vám počas prechádzky vyhladne, môžete navštíviť niektorú z množstva dobrých reštaurácii, väčšinou s maďarskou kuchyňou. Obľúbená je palacinkáreň Palacsintavár kúsok pod hradom. Keď vám vysmädne a máte chuť na víno, oplatí sa spraviť si menšiu prechádzku. Asi 30 minút peši na západ od centra /je to značené/ sa ocitnete v údolí Szépasszony /Údolie krásnej pani/, kde sa nachádza vyše 40 vinných pivníc. Môžete sa tu prechádzať a hlavne ochutnávať. V Egeri sa vinárstvo rýchle rozvíja. Vek niektorých viníc je viac ako 400 rokov, ale stále pribúdajú nové. Najznámejšie odrody sú Egri Bikavér, Debroi Harslevelu, Chardonnay, Pinot Noir, Gamay Kékmedoc, Kékfrankos, Cabernet Sauvignom. Vládne tu priateľská atmosféra. Treba si nájsť tú správnu pivnicu, lebo nie všetky majú dobrú kvalitu. Odporučím vám č.19 Hagymási. V údolí sa môžete aj najesť, je tu niekoľko csárd, ale aj v pivniciach ponúkajú pagáče, langoše a iné domáce výrobky. Keď už nebudete vládať, naspäť do mesta sa dostanete taxíkom alebo výletným vláčikom.

Opúšťame pekný Eger a presúvame sa ďalej na východ do svetoznámej vinárskej oblasti Tokaj a do rovnomenného mesta Tokaj.

TOKAJ
Samotné mesto Tokaj nijako neoslní. Čo sem láka turistov je víno a tomu je prispôsobené aj mesto. Je tu množstvo pivníc a obchodov s vínom a inými produktmi. Niečo z histórie vinárstva v Tokaji.
13.storočie – prvé zmienky o výrobe vína v regióne
14.storočie – prvé pivnice vytesané do skál
15.storočie – prvá písomná zmienka o Tokaji
1571 – prvá známa zmienka o aszú vínach
1630 – Máté Sepsa Laczkó vinifikáciu aszú, ktorá sa používa do dnes
1655 – manuálny výber botrytizet „ aszú „ bobúľ je regulovaný
1737 – vinárska oblasť je vymedzená kráľovským dekrétom
1772 – prvý klasifikačný systém viníc na svete
18.storočie – elitná jednotka kozákov Ruského cára prichádza nakúpiť a bezpečne dopraviť najlepšie aszú do Petrohradu
19.storočie – baktéria fyloxéra ničí vinice 1880 a 1890
20.storočie – po roku 1945, nie fyloxéra, ale komunisti ničia región
1990 – nový začiatok vinohradníctva
Základnými odrodami sú Furmint, Harslevelu a Sarga Muskotály. Ďalej sú povolené ďalšie tri a to Zeta, Koverszolo a Kabar. Najznámejšou pivnicou v Tokaji je Rákóczi Pince založená v roku 1526. Je tu uložených vyše 20 tisíc hektolitrov vína. Víno môžete ochutnať aj v ďalších vinárskych obciach – Mád, Tallya, Monok, Tolcsva, Komlósky, Szabolcs. Keď vás omrzí alebo už nevládzete ochutnávať, dá sa spraviť si okružnú cestu autom cez Zemplínske vrchy. Môžete navštíviť zachovalý stredoveký hrad z 13.storočia Boldogkováralja. V obci Viszoly si môžete prezrieť kalvínsky kostol z 13.storočia, je tu uložený najstarší výtlačok biblie do maďarčiny z roku 1590. Ďalšou zastávkou môže byť pôvabné a kľudné mestečko Sárospatak. Nachádza sa tu Rákócziho hrad, ktorý predstavuje zmes gotickej, renesančnej a barokovej architektúry. Pri hrade je Rákócziho pivnica, kde môžete ochutnať miestne vína. Čo sa týka jedla, je to v meste Tokaj trochu problém. Prevláda tu rýchle občerstvenie – langoš, gyros, pizza. Dobrá reštaurácia je Toldi Fogadó s tradičnou maďarskou kuchyňou. Pri Rákócziho pivnici je pizzeria, kde okrem pizze majú aj jedlá z maďarskej kuchyne. V Sárospataku je zaujímavá reštaurácia V András s maďarskými jedlami, dekoráciu tvoria modely lietadiel a vzducholodí.

V Tokaji našu cestu končíme. Severné Maďarsko sa určite oplatí navštíviť. Zmes histórie, krásnej prírody a vína priťahuje. Čo sa týka jedla, maďarská gastronómia kráča s dobou. Používajú sa miestne zdroje napr. z rýb – pstruh, zubáč, kapor a sumec. Pripravte sa na veľké porcie /niekedy je problém to zvládnuť/. Problém môžu mať vegetariáni a smutná správa pre milovníkov oblohy na tanieri – Maďari ju už nedávajú.

Dva recepty z maďarskej kuchyne.

JAHŇACÍ PAPRIKÁŠ
Potrebujeme
Jahňacie mäso nakrájané na kocky, olej alebo masť, nakrájanú cibuľu, mletú papriku/môže byť kombinácia sladkej a pálivej /, drvený cesnak, nakrájaná zelená paprika, nakrájané paradajky, hladká múka, kyslá smotana, soľ, mleté čierne korenie
Postup
V hrnci zohrejeme olej alebo masť, pridáme cibuľu a osmažíme do zlatista. Pridáme mäso, cesnak, mletú papriku, soľ a korenie. Prikryjeme hrniec a varíme, pokiaľ sa neodparí tekutina. Pridáme papriku, paradajky, podlejeme vodou a varíme, pokiaľ nie je mäso mäkké. Na konci pridáme smotanu zmiešanú s múkou, privedieme do varu. Podávame s haluškami.

PLNENÉ KAPUSTOVÉ ROLKY
Potrebujeme
Väčšiu kapustu, mleté mäso /bravčové, hovädzie, teľacie/, predvarenú ryžu, nakrájanú cibuľu, drvený cesnak, slaninu, mletú červenú papriku, soľ, mleté čierne korenie, olej, smotanu na varenie, hladkú múku, paradajkovú šťavu
Postup
Do hrnca dáme zovrieť vodu. Z kapusty odrežeme najväčšie listy, necháme spariť vo vriacej vode, vyberieme a dáme schladiť do studenej vody. Pripravíme si náplň – zmiešame mleté mäso, predvarenú ryžu, na oleji orestovanú cibuľu, cesnak, soľ a mleté korenie. Sparené a vychladnuté listy naplníme zmesou a vytvoríme rolky. Zvyšnú kapustu nakrájame na jemno. Do hrnca ukladáme postupne – na spodok nakrájanú kapustu, nakrájanú slaninu, rolky. Toto môžeme opakovať. Keď máme všetko uložené, zalejeme to paradajkovou šťavou, dolejeme vodou, aby všetko bolo ponorené. Varíme na slabom ohni asi 1hod. Keď je kapusta uvarená, z oleja, múky a mletej papriky spravíme zápražku a pridáme do nej smotanu. Vlejeme to do kapusty a necháme prejsť varom. Podávame s chlebom.

Diskusia

Meno

Text

Napíšte do spodného políčka slovo: gurmantravel

Ste 711041. návštevník

Copyright © 2010 GurmanTravel.sk | Tvorba web stránok - Ján Ďuriga