Domov sipka Cestovanie sipka Toskánsko

Najnovšie

Slovinsko

03. 01. 2014

SLOVINSKO Slovinsko, krajina tri hodiny cesty od nás. Väčšina si povie, čo tam, malé pobrežie, nejaké hory a čo. Pritom je to...

Normandia II.

31. 10. 2013

NORMANDIA II. Normandia je kombináciou niekoľko sto kilometrov nádherného pobrežia vrátane pláží, kde sa vylodili spojenci v roku...

Normandia I.

31. 10. 2013

NORMANDIA 1. Narodil sa tu Viliam Dobyvateľ, Maupassant, syr Camembert a upálili tu Johanku z Arcu. Žili tu Vikingovia, Richard Levie Srdce,...

Cestovanie

Toskánsko

18. 02. 2011, 15:15
Stredoveké mestá, nádherná príroda, renesancia, olivový olej, víno, hľúzovky, gaštany, to všetko je Toskánsko, región v strednom Taliansku. Toskánsko je známe pre jeho bohaté umelecké dedičstvo a obrovský vplyv na svetovú kultúru. Je považované za miesto vzniku talianskej renesancie a bolo domovom niektorých z najvplyvnejších ľudí v histórii umenia a vedy, ako Dante, Botticelli, Michelangelo, Leonardo da Vinci, Galileo Galilei, Amerigo Vespucci a Puccini.
Toskánsko je nielen história a umenie, ale aj gastronómia. Toskánska kuchyňa je známa po celom svete najmä svojou jednoduchosťou a vyváženosťou. Striedajú sa v nej mäso, ryby, zelenina, syry, salámy. Turistika je orientovaná na agroturistiku. Ubytovať sa môžete na farmách, kde okrem kvalitného ubytovania a stravy, sa môžete zapojiť do oberania hrozna, zberu olív, navštíviť vinárstva a veľmi populárne sú kurzy varenia. Práve sem by mali smerovať kroky majiteľov a kuchárov bratislavských reštaurácii, ktorí otvárajú jednu taliansku reštauráciu za druhou, aby pochopili, čo je talianska kuchyňa. Toskánsko je jedným z hlavných producentov vína, medzi najslávnejšie patria Brunello di Montalcino, Chianti, Nobile di Montepulciano a Morellino di Scansano. Tradícia je tak dôležitá a bohatá, že pri objavovaní tohoto regiónu sa vám skombinuje potešenie pre zrak, čuch a chuť. Okrem najznámejších miest ako Florencia, Pisa, Siena existuje nespočetné množsatvo iných miest, ktoré by mal turista určite navštíviť.

Massa Marittima
Bývalé biskupské sídlo, je postavené vo výške 380metrov, takže z mesta je nádherný výhľad na okolitú úrodnú pôdu až k moru. Centrom mesta je námestie Piazza Garibaldi a v jeho strede postavený najkrajší kostol v oblasti Maremma Duomo San Cerbone. Kostol pochádza z 13.storočia. Nachádzajú sa tam pozoruhodné umelecké diela, ako travertínova krstiteľnica z 13.storočia, kríž Madonna delle Grazie zo 14.storočia, mramorová plastika "Arca di San Cerbone", majstrovské dielo sienskej školy. Mesto založili Etruskovia a bolo dôležité kvôli ťažbe železa, cínu a medi. Ďaľšími pamiatkami, ktoré sa oplatí vidieť sú Palazzo Pretórii, Palazzo Comnunal, kde je múzeum baníctva, čiastočne umiestnené v nepoužívanej šachte.

Opátstvo San Galgano
Cisteránsky kláštor je symbolom Toskánska. Je to historicky a architektonicky jedna z najvýznamnejších pamiatok. Opátstvo je pomenované po rytierovi Galganovi, ktorý sa rozhodol skončiť so svojím predošlým životom, plným zhýralosti a násilia, a začal sa venovať pustovníckemu životu oddanému bohu. Ako hmatateľné znamenie kapitulácie k akejkoľvek forme násilia vzal meč a vrazil ho do skaly s úmyslom používať ho ako kríž, pred ktorým sa bude modliť, a nie ako zbraň. Po jeho smrti a vyhlásení za svätého, bola na mieste jeho pustovne postavená kaplnka Montesiepi, v ktorej si môžete pozrieť meč Galgana zarazený do skaly. V stredoveku patril kláštorný kostol k najvýznamnejším opátstvam. V 16.storočí nastal úpadok a v roku 1783 bol veľkovojvodom Toskánskym zrušený. Z kostola sa zachovali múry, fasáda, apsida a stĺpy. Najpôsobivejšiu zrúcaninu bolo možno vidieť vo filme Nostalgia od režiséra Tarkovského. V kaplnke nájdete predajňu prírodných produktov, výrobky pre starostlivosť o telo, mydlá s bylinkami, kvetinové výťažky, étericke oleje, med, víno, likéry.

San Gimignano
Mesto na kopci, ktoré si zachovalo svoj stredoveký vzhľad lepšie než akékoľvek iné mesto Toskánska. Stojí 334 metrov na morom na mieste bývalého Etruského osídlenia. Mesto je známe pre svoje početné opevnené veže, ktoré je vidieť z veľkej diaľky. Stavba veží sa datuje do obdobia 11.-13.storočia a slúžila k bojom medzi znepriatelenými rodinami, ktoré mali mesto rozdeléné a označené rôznymi zástavkami. Hlavnou pamiatkou je kostol Duomo Santa Maria Assunta, ktorý bol vysvätený v roku 1148, vyzdobený freskami sienskej školy /Bartolo di Fredi, Taddeo di Bartolo/, umelecké diela florentskej školy /Ghirlandio, Benozzo Gozzoli, Jacopo della Quercia/. Do mesta sa vchádza krásnou bránou Porta San Giovanni, kde začína ulica plná obchodov so suvenírmi a turistickými reštauráciami. Ďaľšími pamiatkami, ktoré sa oplatí vidieť sú Palazzo del Podesta z roku 1239 s vežou Torre Rognosa vysokou 51 metrov, erbami ozdobené Palazzo del Popolo. Najvyššou vežou je Torre Grossa vysoká 54 metrov - radničná veža, z ktorej je nádherný výhľad na celé San Gimignano a na kraj Chianti. Mesto je stále plné turistov a preto treba počkať na podvečer, keď mesto opustia aj posledné autobusy s turistami a vychutnať si pravú toskánsku atmosféru v úzkych uličkách mesta.

Volterra
Pôvodne Etruské mesto bolo jedným z najvýznamnejších miest Etruskej komfederácie. Z tohto obdobia sa zachovali zbytky kruhovej hradby a brána Porta all Arco zo 4.storočia, ozdobená tajuplnými hlavami. Mesto uvidíte z diaľky, lebo je postavené na holom kopci. Centrom mesta je námestie Piazza dei Priori, ktoré je považované za najzachovalejšie stredoveké námestie v Taliansku. Medzi ďaľšie pamiatky, ktoré je treba vidieť, patrí Palazzo dei Priori z roku 1208, je to najstaršia radnica v Toskánsku. Ďalej Palazzo Pretorio z 13.storočia. K obrazu mesta patria aj stredoveké obytné veže. Za palácom dei Priori stojí románsky dóm S.M.Assunta z 13.storočia, so sochami anjelov od Mina da Fiesole a románskou kazateľnou z 13.storočia. Na najvyššom bode mesta stojí mohutná pevnosť Fortezza Medicea, v súčasnosti slúži ako väznica. Volterra je známa ťažbou alabastru. Na ulici Via Porta all´Arco nájdete množstvo dielní na spracovanie alabastru. Umeleckí remeselníci pokračujú v tradícii obrábania kameňa, ktorú už ovládali starí Etruskovia.

Colle di Val d´Elsa
Leží v srdci Toskánska so strategicky výhodnou polohou v blízkosti miest Siena, Florencia a Volterra. Prvé mestské listiny sú datované v roku 1307. Význam mesto nadobudlo v 16.storočí vďaka rodine Medici. V 17.storočí rodina Usimbardi otvorila novú kapitolu mesta a tou bol začiatok sklárskeho priemyslu. V súčasnosti výrobcovia z mesta a okolia ovládajú 15% svetovej produkcie kryštálu. Pri návšteve mesta si nenechajte újsť prechádzku po starom hornom meste, s mnohými palácmi a hradom.

Grosseto
Mesto založili Etruskovia v 7.storočí a stalo sa dôležitým ekonomickým centrom v oblasti stredozemného mora. V 16.storočí bolo mesto začlenené do Toskánskeho vojvodstva. V rokoch 1565-1593 tu dali Medicejovia postaviť doteraz stojace šesťboké hradby. Hlavnými pamiatkami sú dóm San Lorenzo z 13.storočia, ďalej kostol San Francesco z 13.storočia s na dreve namalovaným krížom na oltári, ktorý vytvoril Duccio di Buoninsegna v roku 1289.

Na záver niečo z Toskánskej kuchyne
Dusené bravčové na víne
potrebujeme - bravčové nakrájané na väčšie kocky, jalovec, klinčeky, celé čierne korenie, soľ, olivový olej, cibuľu, cesnak, čili papričku, červené víno, paradajkový pretlak, vinný ocot, rozmarín
postup - v mažiari rozdrvíme jalovec, klinčeky, čierne korenie, pridáme soľ a mäso, dobre to premiešame a dáme do chladničky aspoň na 24 hodín. Do hrnca nalejeme olivový olej, zohrejeme ho a dáme do neho odležané mäso, opekajte až vznikne opečená kôrka, vyberte ho z hrnca. Do hrnca pridajte trochu olivového oleja, nakrájanú cibuľu, rozdrvený cenak, nakrájanú čili papričku a trochu osmažte. Vložte naspäť opečené mäso, podlejte červeným vínom, pridajte paradajkový pretlak a miernom ohni duste až nezmäkne /asi 2 hodiny /. Mäso vyberte, do omáčky prilejte ešte červené víno, rozdrvený cesnak, vinný ocot, rozmarín. Vráťte mäso naspäť do hrnca a nechajte prebehnúť varom. Omáčku môžete použiť na cestoviny, mäso podávajte s chlebom a šalátom.

Bravčové na bielom víne
potrebujeme - bravčové mäso nakrájané na plátky, olicový olej, mleté čierne korenie, soľ, šalviu, bobkový list, cibuľu, biele víno
postup - do pekáča nalejeme olivový olej. Mäso osolíme a okoreníme, vložíme do pekáča, pridáme šalviu, bobkový list, na väčsie plátky nakrájanú cibuľa a zalejeme vínom. Pekáč prikryjeme alobalom, dáme do rúry na 1,5 - 2 hodiny. Podávame s čerstvým chlebom.

Dve rýchle a jednoduché večere
Bruschetta
na grile alebo v hriankovači opečieme krajce chleba, do opečeného chleba votrieme cesnak, osolíme, pokvapkáme olivovým olejom / môže byť aj ochutený napr.bazalkový/ a navrch dáme posekané paradajky.

večerná chuťovka
niekoľko krajcov chleba, ovčí syr /čerstvý aj údený/, med, fľaša dobrého vína

Diskusia

Meno

Text

Napíšte do spodného políčka slovo: gurmantravel

Ste 717082. návštevník

Copyright © 2010 GurmanTravel.sk | Tvorba web stránok - Ján Ďuriga