Najnovšie
Nikuldenski sharan – Bulharský pečený a plnený kapor
18. 08. 2011ryby
Tarator – Bulharská uhorkovo – jogurtová polievka
18. 08. 2011ostatné
Mercimek curbas – Turecká šošovicová polievka
18. 08. 2011ostatné
Dusené hovädzie mäso s okrou
18. 08. 2011mäso
Ezme
18. 08. 2011ostatné
Falafel – obľúbený fast food na Strednom východe
18. 08. 2011ostatné
Recepty
Pečené jablká alebo hrušky s levanduľou
10. 08. 2011, 14:45Potrebujeme
jablká alebo hrušky, sladké víno, cukor alebo med, mletú škoricu, drvené klinčeky, levanduľaPostup
Jablká alebo hrušky ošúpeme, rozpolíme, jadierka a tvrdé časti odstránime a položíme na plech. Zalejeme ich vínom, posypeme škoricou a klinčekom, anízovými semienkami, cukrom alebo medom a pečieme v rúre asi 1 hodinu. Počas pečenia ich polievame šťavou z plechu.Po upečení ovocie preložíme na tanier. Šťavu varíme, pokiaľ nezhustne. Potom ňou polejeme ovocie a ozdobíme ho bylinkami. Podávame so zmrzlinou, jogurtom alebo ľahkým syrom.
Jablká môžeme naplniť sušeným ovocím napr. figami, slivkami, hrozienkami a orieškami. Ovocie a oriešky zmiešame s troškou cukru a masla.
Môžeme použiť aj strúhaný zázvor, kardamón, anízové semienka, železník (verbena), strúhanú citrónovú kôru alebo šalviu.