Najnovšie
Losos na stredomorský spôsob
01. 03. 2015Zelenina vo vínovom cestíčku
01. 03. 2015Tagliatelle al limone
23. 02. 2015Paella
23. 02. 2015Cestoviny Penne so špenátom a syrom Ricotta
20. 02. 2015Kuskus so sušeným ovocím
20. 02. 2015Varenie pod orechom
Cestoviny Penne so špenátom a syrom Ricotta
20. 02. 2015Cestoviny Penne so špenátom a syrom Ricotta Jednoduché a rýchle jedlo, keď sa vám nechce vyvárať. Do hrnca dáme variť vodu, osolíme ju, keď vrie dáme do nej cestoviny. Na zohriatu panvicu dáme olivový olej a špenátové listy. Chvíľu orestujeme, ochutíme soľou a korením. Pridáme uvarené cestoviny, premiešame, stále podlievame vodou z cestovín, aby cestoviny neboli suché. Pridáme syr Ricotta, premiešame a posypeme strúhaným parmezánom. Pred podávaním pokvapkáme extra panenským olivovým olejom. Dobrú chuť
čítaj viacKuskus so sušeným ovocím
20. 02. 2015niečo sladké k poobedňajšej káve KUSKUS so sušeným ovocím Pripravíme si kuskus - 1 diel kuskusu /šálka/ a dva diely /šálky/ vriacej vody, prikryjeme a necháme asi 10 min. odstáť. Pridáme sušené ovocie - hrozienka, brusnice, nakrájané marhu...le /môžete použiť aj iné ovocie/, na suchej panvici opečieme nakrájané mandle /môžu byť aj iné orechy/, pridáme ku kuskusu, posypeme mletou škoricou a zalejeme medom. Premiešame a pred podávaním dochutíme granátovým jablkom. Dobrú chuť
čítaj viacKebab
20. 02. 2015Dnešný recept je inšpirovaný arabskou alebo aj blízko východnou kuchyňou. KEBAB Potrebujeme mleté jahňacie alebo hovädzie mäso. Teraz prísady: nakoľko arabská kuchyňa je známa množstvom korení a najmä voňavými, do kebabu použijeme - koriander a rascu, ktoré najprv opečieme na suchej panvici a potom ich v mažiari rozdrvíme. Ďalej pridáme kurkumu a zmes Raz el Hanout, osolíme a všetko poriadne zamiešame, najlepšie rukami. Do rozohriatej panvice dáme olivový olej, z mäsovej zmesi vytvoríme malé placky a opečieme ich z obidvoch strán. KUSKUS s opečenou zeleninou a syrom feta Pripravíme si Kuskus - pripravuje sa jednoducho, na jeden diel /šálku/ kuskusu dáme dva diely vriacej vody, osolíme, prikryjeme a necháme asi 10 min odstáť. Dobre je pre chuť pridať rozkrojený citrón alebo konfitovaný /naložený v soli/. Zeleninu - baklažán, cukinu, červenú papriku, fenikel, jarnú cibuľku a paradajky si nakrájame. Do rozohriatej panvice dáme olivový olej a opečieme zeleninu. Lepšie je opekať každú zvlášť, lebo každá má inú dobu opečenia. Postupne ako sa opečie, pridávame do kuskusu. Keď je všetka zelenina opečená, zmiešame ju s kuskusom, dochutíme zmesou Raz el Hanout a podľa potreby soľou. Navrch posypeme syrom feta. K tomu je dobrá jednoduchá omáčka z jogurtu a čerstvej mäty, ochutená soľou, korením a olivovým olejom.
čítaj viacTagliatelle s cukinou
20. 02. 2015Začalo leto, na záhrade som dal dohromady letnú kuchyňu, zatiaľ síce provizórnu, ale časom ju zdokonalím. Budem vám prinášať jednoduché, ľahké /časom aj nejaké náročnejšie/ recepty vhodné na letný obed alebo večeru. Prvým receptom je jednoduché talianske vidiecke jedlo Tagliatelle s cukinou. TAGLIATELLE S CUKINOU potrebujeme: cukiny /kupujte skôr menšie/, cestoviny Tagliatelle, cesnak, extra panenský olivový olej, soľ, korenie, syr na strúhanie /parmezán alebo nejaký iný aromatický, NIE 30% eidam/ postup: cukiny nakrájame na 0,5 - 1 cm kolieska, cesnak nožom rozpučíme a ošúpeme. Na rozohriatu panvicu nalejeme olej a dáme opekať cesnak, aby ochutil olej, pridáme cukiny, ochutíme soľou /jemne lebo syr je tiež slaný/ a korením, opekáme do hneda. Medzitým dáme variť vodu na cestoviny, pridáme soľ /voda musí byť slaná ako morská/, keď začne vrieť, pridáme cestoviny. Varíme pokiaľ nie sú, ako hovoria Taliani, al dente /nerozvariť/. Keď máme cukiny opečené, môžeme vybrať cesnak /ja ho nevyberám, lebo mi chutí/. Cestoviny pridáme k cukinám, premiešame, stále podlievame vodou z cestovín, aby boli mokré. Na koniec posypeme strúhaným syrom a premiešame, syr pôsobí ako spojovadlo. Pred podávaním ešte posypeme syrom /nikdy ho nie je dosť/ a polejeme olejom. Dobrú chuť
čítaj viac